Van onze correspondent
Oranjestad - Bedrijven die tours aanbieden, krijgen een financiële incentive om hun activiteiten in balans te brengen met de natuur. Er komen alternatieve routes en de snelheid van UTV’s (utility task vehicle) en ATV’s (all-terrain vehicle) wordt gereguleerd.

ARUUTVATVTouroperators kunnen vanaf 24 september reageren op dit voorstel dat demissionair minister Ursell Arends (Raiz) afgelopen vrijdag heeft gedaan.
Aruba kampt al jaren met het probleem dat UTV’s en ATV’s overlast veroorzaken. De schade aan de natuur en de impact op de natuur en op omwonenden is groot. Het aantal ernstige ongelukken met deze voertuigen is zorgwekkend.
Het ministerie van Transport en Natuur heeft een multidisciplinaire commissie geïnstalleerd, met vertegenwoordigers van Directie Natuur & Milieu (DNM), Dienst Technische Inspectie (DTI), Dienst Openbare Werken (DOW), Aruba Tourism Authority (ATA), Directie Wetgeving en Juridische Zaken (DWJZ), de Belastingdienst en het Korps Politie Aruba. Deze commissie onderzoekt oplossingen en heeft een advies gegeven.
Dat advies is vorige maand op 13 augustus gepresenteerd aan de ministerraad. Daarnaast is een werkgroep opgericht die gaat controleren of tourbedrijven zich houden aan de regel dat in een groep maximaal tien voertuigen mogen meerijden. Een subcommissie van DNM, DOW en DIP is in gesprek gegaan met de tourbedrijven. Het viel deze overheidsdiensten op dat de meeste bedrijven zich bewust zijn van de schade die ze kunnen toebrengen aan de natuur.
Het advies van de commissie is afgelopen vrijdag door minister Arends in de vorm van een voorstel gepresenteerd aan de tourbedrijven. Het voorstel houdt in dat een overgangsperiode wordt gehanteerd van drie jaar. Deze periode begint op 1 januari 2025 en duurt tot 2028. Alle bedrijven die activiteiten organiseren voor toeristen, moeten er in die periode voor zorgen dat ze activiteiten aanbieden die in harmonie zijn met de natuur. Vanaf 1 januari worden drie alternatieve routes aangewezen waar UTV’s en ATV’s mogen rijden en worden regels gesteld aan de snelheid waarmee de voertuigen mogen rijden. Het voorstel houdt ook in dat in 2026 geld beschikbaar wordt gesteld, zogeheten ‘micro transition loans’, om kleine bedrijven de financiële kans te geven om hun bedrijfsvorm aan te passen aan de nieuwe regels. Ook wil de minister werken aan een certificaat-programma, zodat klanten kunnen zien dat het bedrijf waar ze een tour boeken zich aan de regels houdt.
Het voorstel wordt vanaf 24 september gepubliceerd op www.publico.aw onder de categorie ‘consulta’ (advies), zodat bedrijven de mogelijkheid hebben om op het voorstel te reageren.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.