Van onze correspondent Oranjestad - Het is Aruba Ocean Villa’s verboden om op Isla di Oro werkzaamheden uit te voeren of schoon te maken. De spullen, waaronder de graafmachine, moeten van het eiland worden verwijderd. Voor elke dag dat de projectontwikkelaar dit verbod niet naleeft, is een dwangsom van kracht van 50.000 florin.

ARUIslaOroDat blijkt uit het vonnis van de rechtszaak die door Fundacion Parke Nacional Aruba (FPNA) was aangespannen. Daaruit blijkt ook dat het om Aruba Ocean Villa’s gaat. Nationaal Park Arikok is de beheerder van Isla di Oro. Toen afgelopen week bekend werd dat op het eiland een graafmachine staat en er werkzaamheden bezig zijn, trok FPNA bij de rechter aan de bel. De stichting eiste dat de werkzaamheden zouden worden stilgelegd. Die eis is ingewilligd. De rechter heeft opdracht gegeven aan de projectontwikkelaar om de spullen van Isla di Oro te verwijderen. Dit moet gebeuren in het bijzijn van FPNA. De stichting had ook geëist dat het Land Aruba geen vergunningen mag afgeven voor Isla di Oro. Met die eis ging de rechter niet mee. De regering had op basis van het vonnis een persbericht uitgegeven. Daarin legt de regering uit dat de rechter geen verbod kan opleggen, omdat er geen reden is om de regering een verbod op te leggen. Het eiland Isla di Oro is een terrein waarop erfpacht rust. Het gebied wordt beheerd door FPNA, omdat het een beschermd gebied is. In beschermde gebieden mogen alleen werkzaamheden plaatsvinden die als doel hebben om een gebouw weer in de originele staat te brengen. Dit moet in overleg met de FPNA gaan, omdat zij de beheerder is. De FPNA heeft vanaf het begin aangegeven dat ze geen werkzaamheden toestaat op het Isla di Oro. FPNA ging afgelopen week flink in de aanval tegen de werkzaamheden. Het gebied valt onder het Ruimtelijk Ontwikkelingsplan met Voorschriften 2021. Het eiland zelf en de zee erom heen vallen onder het Marine Protected Area (MPA). Isla di Oro is internationaal erkend als een Key Biodiversity Area (KBA) door de International Union for Conservation of Nature (IUCN) en is recent gekwalificeerd als een Ramsar-gebied (nummer 2526).


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.