Van onze correspondent
Oranjestad - Op Isla di Oro zijn werkzaamheden gaande. Op het eiland staat een graafmachine. Het Nationaal Park Arikok, de beheerder van het eiland, heeft juridische stappen ondernomen om de activiteiten te laten stilleggen.

F18 ARUisla di oro1Fundacion Parke Nacional Aruba (FPNA) heeft dit laten weten. Isla di Oro ligt tussen Pos Chiquito en Savaneta. De stichting werd afgelopen maandag ingelicht dat er activiteiten op het eiland plaatsvinden. Het bestuur heeft direct actie ondernomen door een pro-forma bezwaarschrift te sturen naar de overheid. De FPNA heeft informatie gekregen dat er geen aanlegvergunning is afgegeven, waardoor de activiteiten illegaal zijn.

Het gebied van Isla di Oro valt onder het beheer van het nationale park Arikok. De FPNA heeft als taak om dit belangrijke gebied te beschermen. Het is op Aruba het enige gebied waar mangrove, zee en koraalriffen op een gezonde manier met elkaar verbonden zijn. Het zijn drie cruciale ecologische systemen, die met elkaar zorgen voor een gezond milieu. Het gebied, zowel het eiland als de zee, worden door meerdere verdragen en wetten beschermd.

Het gebied is officieel een natuurgebied en valt onder het Ruimtelijke Ontwikkelingsplan met Voorschriften 2021. Het eiland zelf en de zee er omheen vallen onder de Marine Protected Area (MPA). Isla di Oro is internationaal erkend als een Key Biodiversity Area (KBA) door de International Union for Conservation of Nature (IUCN) en is recent gekwalificeerd als een Ramsar-gebied (nummer 2526).

Het Nationaal Park Arikok houdt het eiland al lange tijd extra in de gaten. Vorig jaar augustus werd bekend dat het eiland verkocht is. De FPNA heeft toen direct naar Directie Infrastructuur en Planning (DIP) een officiële brief gestuurd, op 28 augustus, om de overheidsdienst in te lichten dat er geen toestemming wordt gegeven voor welke ontwikkeling dan ook op het Isla di Oro.

Vorig jaar november nam J.O.B. Holding & Management contact op met de FPNA. De projectontwikkelaar wilde een gesprek met de FPNA om de stichting te vertellen wat de intenties zijn met het eiland. De stichting heeft op 4 januari schriftelijk gereageerd dat er geen toestemming wordt gegeven voor ontwikkelingen op het eiland.

De FPNA laat weten dat J.O.B. op 18 januari opnieuw contact opnam met Arikok, in verband met een vergadering van stakeholders. Tijdens die vergadering heeft de projectontwikkelaar bekendgemaakt dat er werkzaamheden op het eiland gaan plaatsvinden. Een concreet plan werd echter niet gepresenteerd. De FPNA heeft haar standpunt echter herhaald, op het eiland worden geen activiteiten toegestaan.

Natasha Silva, Chief Conservation Officer bij de FPNA, heeft aan ochtendkrant Bon Dia laten weten dat de stichting een advocaat heeft ingeschakeld. Zowel Dienst Openbare Werken (DOW) als DIP hebben een bezwaarschrift ontvangen. Het park wacht nu op een reactie van de regering. Silva liet ook weten dat het niet de eerste keer is dat de FPNA problemen heeft met deze projectontwikkelaar. Ze stelt dat het bedrijf op de hoogte moet zijn van beschermende natuurgebieden en mangroves op Aruba, omdat daar al meerdere rechtszaken over zijn geweest. De ‘activiteiten’ die de FPNA niet nader omschrijft, zijn door Bon Dia wel benoemd. Op het eiland zijn metalen voorwerpen weggehaald en maandag is wit zand gebracht om een strand te creëren. Met die actie is schade aangericht aan de mangrove en dat mag wettelijk niet.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.