Van onze correspondent
Oranjestad - De rotsige kust bij de Natural Bridge is besmeurd met olie. Op sociale media circuleren foto’s waarop de vervuiling duidelijk te zien is.

ARUolie2Brenchie’s Lab postte de foto’s met de toelichting ‘olievervuiling in Aruba, gezien op 10 maart, 200 meter ten noorden van de Natural Bridge’. Scrubble Bubbles, een duikclub voor jongeren, pikte dit bericht op, met de opmerking ‘Neee! We wisten allemaal dat dit eraan zat te komen. Wat zal eraan worden gedaan?!’. In de reacties wordt onder anderen minister Ursell Arends van Natuur getagt.
De olie is - vermoedelijk - afkomstig van het olie-incident bij Trinidad & Tobago dat zich op 12 februari voordeed. Op 2 maart maakte het Crisis Management Office (CMO) bekend dat teerballen waren aangespoeld, maar gaf niet aan wat de locatie was. Het CMO kon ook de herkomst van de teerballen niet goed duiden en hield een slag om de arm. Het kon gaan om het olie-incident bij Trinidad & Tobago. Een mogelijkheid was ook dat ze van de schepen op de route tussen Jamaica en Trinidad komen. CMO maakte dit overigens bekend nadat 24ora.com foto’s publiceerde van Westpunt, waar een toerist zwarte substantie op het strand had aangetroffen. Deze foto’s waren naar de nieuwssite gestuurd, die ze publiceerde.
Sinds het olie-incident bij Trinidad & Tobago houden de Arubaanse autoriteiten de kust extra in de gaten. Aruba zat in code geel (monitoren), maar ging eind februari over op de zwaardere code oranje. Dat betekent dat het eiland waakzaam is op eventuele olie die aanspoelt. Het CMO heeft daarna niet meer bekendgemaakt of code oranje weer is ingetrokken.
Code oranje houdt in dat, als teer de kust bereikt, het CMO actie zal ondernemen. Ligt er teer op publieke stranden of op plekken waar wordt gezwommen, dan zullen direct schoonmaakwerkzaamheden worden gestart. Ligt er teer op een locatie waar schildpadden komen, wordt er ook direct schoongemaakt. Ligt er teer op rotsen of plekken waar er geen direct risico is voor mensen of dieren, dan laat het CMO de situatie zo.
Iedereen die bij de kust is en mogelijke olieresten ziet, kan dit melden bij het CMO. Via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., 5880100 of WhatsApp 5929600.

Foto Brenchie's Lab


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.