Van onze correspondent
Oranjestad - Op een ‘bekende plaats’ zijn teerballen aangespoeld. Het Crisis Management Office (CMO, voorheen Bureau Rampenbestrijding) heeft dit zaterdagavond bekendgemaakt. De herkomst is niet duidelijk, het kan gaan om het olie-incident bij Trinidad & Tobago. Het kan ook zijn dat ze van de schepen op de route tussen Jamaica en Trinidad komen.

ARUteerDe locatie van de teerballen is door het CMO niet aan de pers bekendgemaakt. 24ora.com meldde eerder op zaterdag wel al dat een toerist bij Westpunt, in Noord, een zwarte substantie heeft aangetroffen die op olie lijkt. De toerist had foto’s daarvan naar de nieuwssite gestuurd.
CMO liet zaterdagavond weten dat Aruba de komende week meer teerballen kan verwachten, die op de stranden worden aangetroffen. Volgens informatie waarover het CMO beschikt, zou de grootste hoeveelheid van de gelekte olie echter al voorbij Aruba zijn.
Het CMO bedankt het beleidsteam Incidenten Aruba, de kustwacht, collega’s van Rijkswaterstaat en de havenmeester van Bonaire en van Aruba voor hun steun en medewerking. Ook laat het CMO weten dat er steun komt vanuit de Europese Unie (EU). Een programma van Mapping Copernicus EMS wordt beschikbaar gesteld om het getroffen gebied te kunnen markeren. Het programma werkt met satellieten.
Het incident bij Trinidad & Tobago vond plaats op 7 februari. Al snel kwam bij het CMO het rapport binnen dat de gelekte olie naar de kust van Bonaire afdreef. Aruba verhoogde het niveau van alertheid naar code oranje. Een beleidsteam werd ingesteld op basis van een rampenplan voor olievervuiling. Code oranje houdt onder andere in dat het land via scouts de kusten extra in de gaten houdt om te zien of er olie aanspoelt. De kust is in vijf sectoren verdeeld. Diverse instanties zoals Directie Natuur & Milieu, Natuurpark Arikok, Dienst Openbare Werken (DOW), de havenmeester en hotels die onder Aruba Tourism Authority (ATA) vallen, zijn hierbij betrokken.
Het CMO deed op 26 februari een oproep aan de bevolking om te rapporteren als ze op de stranden iets opvallends zagen dat met olie te maken kan hebben. Wie een verdachte situatie ziet, kan contact opnemen met CMO. Dat kan via e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., telefonisch via 5880100 of via WhatsApp 5929600.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.