Van onze correspondent
Oranjestad - De Belastingdienst berekent vanaf vandaag bbo-aan-de-grens. Deze belasting geldt voor iedereen die iets invoert en het tarief is 7 procent.

arubboIn een persbericht geeft de Belastingdienst meer informatie over deze belasting. Samen met de douane is de Belastingdienst verantwoordelijk voor het uitvoeren van de wet. Ze houden ook toezicht op de manier waarop de regels worden nageleefd.
Vanaf 1 augustus worden bbo, bavp en bazv geheven als een product wordt ingevoerd. De bbo is 2,5 procent, bavp is 1,5 procent en bazv is 3 procent. Om dit te kunnen doen, zijn de bestaande wetten van de bbo, bavp en bazv gewijzigd. De verzamelnaam van de drie belastingen is bbo. Er zijn twee momenten waarop deze belastingen moeten worden betaald. Als een product wordt ingevoerd en als een ondernemer een product verkoopt.
Iedereen die een product importeert, dat kan een ondernemer zijn of een private persoon, moet bbo-aan-de-grens betalen. De douane int deze invoerrechten samen met de bbo. De basis om te berekenen is de douanewaarde. Als de douanewaarde van een product 2.500 florin is, dan rekent de douane daar 7 procent (175 florin) en dat moet aan bbo worden afgedragen.
Als een ondernemer met een bijzondere situatie zit en geen invoerrechten hoeft te betalen, dan wordt er ook geen bbo-aan-de-grens gerekend. Als de douane echter een correctie doet op de douanewaarde, dan heeft dit ook gevolgen voor de bbo-aan-de-grens.
Een ondernemer mag de betaalde bbo-aan-de-grens aftrekken bij het indienen van de bbo-aangifte. Dat is nieuw in de belastingwetten. Deze aftrekpost geldt alleen voor handelsgoederen. Dat zijn producten die een ondernemer importeert met het doel om het door te verkopen. Privépersonen doen geen bbo-aangifte en kunnen dus de bbo-aan-de-grens niet als aftrekpost opvoeren.
Een voorbeeld. Een supermarkt importeert blikvoer en verkoopt dit aan klanten. De supermarkt importeert ook een vriezer, voor een koele opslag van producten in de winkel. De betaalde bbo-aan-de-grens van het blikvoer is aftrekbaar, maar de bbo voor de vriezer is niet aftrekbaar. Het gekochte blikvoer van de supermarkt heeft een douanewaarde van 4 florin. De supermarkt verkoopt het blik aan de klant voor 6 florin. De bbo-aan-de-grens wordt geheven over de 4 florin.
Bedrijven kunnen in aanmerking komen voor de aftrekpost als ze hun bedrijf laten registeren bij de Belastingdienst. Kleine ondernemers de een winst hebben die lager is dan 50.000 florin, mogen kiezen of ze zich willen laten registeren. Wie dat niet doet, heeft de aftrekpost niet.
De douane registreert de betalingen via Asycuda World en stuurt alle gegevens elke maand door naar de Belastingdienst. Dit gebeurt automatisch. Het is daarom voor importeurs belangrijk dat ze een correct persoonsnummer opgeven. De aangiftes zijn terug te vinden in het portaal BO impuesto’.
De Belastingdienst benadrukt nogmaals dat de bbo-aan-de-grens geen extra belasting is, maar dat de belasting eerder wordt geheven. ,,De ondernemer hoeft dus geen prijzen te verhogen, omdat de prijs niet stijgt”, zegt de Belastingdienst. Een ondernemer die een product heeft ingekocht, maar niet heeft verkocht, kan dit binnen een maand melden en via een Teruggaafbeschikking geld terugkrijgen.
De Belastingdienst gaat de komende weken meer informatie verstrekken over de bbo-aan-de-grens.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.