Van onze correspondent
Oranjestad - ‘Klimaatrechtvaardigheid’, zo omschrijft de Nederlandse minister Rob Jetten van Klimaat en Energie de hulp die Nederland aan Aruba en Sint Maarten gaat geven.

arumouTijdens de eerste Caribbean Climate and Energy Conference (CCEC) ondertekenden de drie landen een Memorandum of Understanding (MoU) om samen te werken op het gebied van hernieuwbare energie.
De CCEC vindt op Aruba plaats van 10 tot en met 12 mei. Op de eerste conferentiedag werd de MoU getekend. Jetten: ,,Eilanden staan nu al aan de frontlinie van klimaatverandering. Als we niet in actie komen, worden de gevolgen steeds groter en mogelijk zelfs onomkeerbaar. Daarom wil het kabinet ervoor zorgen dat eilanden zoals Aruba en Sint Maarten niet achterblijven in de transitie. Dat is voor mij ook klimaatrechtvaardigheid.”
Tijdens de klimaattop - een initiatief van Nederland en Aruba - is een brede groep organisaties, eilanden en landen met eilanden uit zowel de Cariben als daarbuiten aanwezig. De twee gastlanden willen met de conferentie stimuleren dat er meer klimaatactie komt. Voorbeelden van thema’s die daarbij aan bod komen, zijn een inclusieve energietransitie en de financiering van alle plannen.
De MoU richt zich op verschillende technologieën van hernieuwbare energie, zoals windenergie, groene waterstof, zonne-energie en energieopslag. In het akkoord zijn afspraken gemaakt over het uitwisselen van personeel en kennis. Het gaat om wetenschappelijke en technologische kennis en het organiseren van bijvoorbeeld gezamenlijke werkgroepen en onderzoeksprojecten.
De Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes ziet in energie een belangrijke economische pijler. ,,Er liggen veel kansen voor het oprapen, zowel voor Aruba, maar vooral ook samen in het Koninkrijk. Met de MoU zetten we een belangrijke stap in deze richting. Want, om veranderingen door te voeren, moeten we ons gezamenlijk inspannen.”
De premier van Sint Maarten, Silveria Jacobs, zegt dat het voor haar eiland van groot belang is om deel uit te maken van de gesprekken over groene energie en duurzame ontwikkeling. ,,Met de ondertekening van deze MoU kunnen we grote stappen maken naar duurzaamheid en gericht op de langverwachte energietransitie die Sint Maarten voor ogen heeft.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.