Van onze correspondent
Oranjestad - Serlimar-personeel verkeert in onzekerheid of zij op 1 januari nog werk hebben. De bevolking weet niet waar ze in het nieuwe jaar met hun afval naar toe kan.

ARU ParkietenbosMilieu-activitst Anouk Balentina heeft Natuur-minister Ursell Arends om opheldering gevraagd over de aankondiging om de stortplaats eind van het jaar te sluiten. Ze krijgt echter geen antwoord.
,,Afgelopen zondag stond Parkietenbos weer in brand. Het is elke week raak. Dat is niet raar, want de toezichthouders van de overheid en het personeel van Serlimar werken dan niet”, zegt Balentina. Ze heeft tevergeefs minister Arends gevraagd hoe hij de stortplaats wil sluiten. ,,Het eind van het jaar is in zicht, nog acht dagen als je de weekenden niet meetelt. Waar gaat het afval vanaf 1 januari naar toe? Welk beleid is er? Wat zijn de risico’s voor de buurtbewoners? Is er een risico contourenanalyse en bodemonderzoek gedaan?”
Volgens de milieu-activist weet personeel van Serlimar niet of ze straks nog werk hebben. ,,Dat is geen afvalprobleem, dat is een personeelsprobleem. Mensen die niet weten of ze straks nog salaris hebben. De Landsbemiddelaar is inmiddels ingeschakeld om in deze kwestie te bemiddelen.”
Balentina zegt dat er een zogeheten ‘Blueprint’ is. Maar de direct belanghebbenden kennen dit plan niet. Balentina, die tevens buurtbewoner is, verbaast het niet dat er geen informatie meer wordt gedeeld. ,,Zo werkt de overheid. Publieke beslissingen nemen zonder dat het publiek iets van tevoren weet. En ze dan voor een onvoldongen feit plaatsen.” Ze vraagt zich af hoe de afvalberg wordt gesloten. ,,Gaan ze dat afdichten met zand? Of gaan ze graven? Dat zal zeer gevaarlijk zijn, want dan komen chemische stoffen vrij en dat kan asbest of radioactief materiaal zijn. De vraag is waarom deze Blueprint verborgen moet blijven. ,,Is dit weer een kans voor de vriendjes, misschien een familiebedrijf, om zich weer met miljoenen te bevoordelen ten koste van het volk?”
De activist is zeer teleurgesteld in de minister, die natuur en integriteit als portefeuille heeft. Transparantie en integriteit horen bij elkaar. Transparantie is communiceren, tweerichting-verkeer. Het gebrek aan transparantie zorgt voor tanend vertrouwen in de overheid en onvrede over publieke dienstverlening. Ook voor de zelfverantwoordelijkheid van burgers is transparantie een belangrijke voorwaarde.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.