Van onze correspondent
Oranjestad - ,,Het dagelijks leven wordt in 2023 onbetaalbaar.
Het kabinet Wever-Croes II maakte onlangs trots bekend dat de begroting van 2023 een overschot heeft, maar het is de bevolking die voor deze schuld moet opdraaien. Dit gaat leiden tot verwoestende sociaal-economische gevolgen.” Dat zegt oppositieleider Mike Eman (AVP).
Een aantal financiële maatregelen zijn al in 2022 doorgevoerd. Zo is de lijst van medicijnen die de AZV vergoedt, twee maanden geleden aangepast. Veel patiënten moeten daardoor voor hun medicijnen betalen, terwijl dat eerst niet hoefde. Ook water en elektriciteit zijn duurder geworden. Recent maakte Arugas bekend dat de gasprijzen medio november omhoog gaan. De bbo gaat omhoog en diverse leges worden ook duurder.
,,Het zijn indicaties van wat er volgend jaar nog meer gaat komen. De regering kiest ervoor om het begrotingsoverschot te bekostigen door de bevolking ervoor te laten opdraaien. De bevolking moet de schuld betalen.” Eman vindt dat de huidige regering de realiteit van het dagelijks leven van de bevolking compleet uit het oog verloren is. ,,De begroting van 2023, de burger krijgt alle klappen.”
Eman heeft geen goed woord over voor de hoge tarieven van water en elektriciteit. ,,Burgers hebben rekeningen ontvangen die twee tot drie keer hoger zijn dan normaal. En dat terwijl in de begroting van 2023 vermeld staat dat de regering miljoenen florin aan dividend bij de utiliteitsbedrijven gaat innen. De regering gaat dus dubbel ontvangen voor water en elektra.”
De AVP-leider vindt de regering ongevoelig. ,,Vanaf 1 januari 2023 zal de bbo worden verhoogd met 1 procent. Deze verhoging levert de regering 160 miljoen florin. Dit is geld dat de bevolking vanaf het nieuwe jaar gaat betalen. De verwachting is dat deze maatregel voor inflatie zorgt. Nog meer inflatie zal leiden tot meer armoede en tot een verlamming van de economie.” De AVP verwijst naar cijfers van het Centraal Bureau Statistiek Aruba (CBS), waaruit blijkt dat de samenleving leeft met constante schuld. Het bestaansminimum is op dit moment 2.528 florin, maar het minimumsalaris is 1.815 florin. Dat betekent elke maand een tekort van 715 florin.
De groene partij citeert het College Aruba financieel toezicht die in juli van dit jaar al waarschuwde voor het financiële beleid van het kabinet. ,,Dekking wordt te veel gevonden in het verhogen van belastingen”. Nu blijkt dus, stelt AVP, dat 2023 slechter gaat worden.