Tijdens laatste dag van zitting in strafzaak Avestruz

Door Melissa Stamper
Oranjestad - Voor het eerst tijdens de hele behandeling van strafzaak Avestruz stond gisteren een geëmotioneerde Benny Sevinger tegenover de rechter. De stem van de oud-minister en parlementariër van Aruba brak terwijl hij uitlegde dat zijn dochter door de situatie geen werk kon krijgen op het eiland en met zijn kleinzoon weg moest gaan.

Sevinger,,Het is moeilijk”, zei hij, terwijl de tranen over zijn wangen rolden. Na de behandeling vertelde hij desgevraagd tegenover de aanwezige pers dat hij een goed gevoel heeft over wat nu gaat komen. ,,Ik zit nu bij de gerecht wegens politieke vervolging en dat doet pijn. En ik zal hier tot aan het eind tegen blijven vechten.”
Gisterochtend werd de zaak vervolgd met de behandeling van het zaakdossier-Bucuti met verdachten E.B., F.F.A en Sevinger. Lid van management van overheidsinstelling Directie Infrastructuur en Planning (DIP), A., zou ruim 200.000 florin aan betalingen hebben ontvangen van B. voor taxatiewerkzaamheden in dezelfde periode dat B. een aanvraag voor erfpachtuitbreiding had aangevraagd voor het Bucuti-hotel. Volgens A. kon hij echter duidelijk onderscheid maken tussen zijn werkzaamheden en is er geen sprake van afhankelijkheid.
B. zou vier brieven hebben gestuurd, waarvan de eerste aanvraag voor erfpachtuitbreiding in 2011 was. In 2012 had B. nog drie brieven met hetzelfde verzoek aan de DIP verstuurd en hierbij zou B. bij de laatste twee brieven ook een afschrift naar Sevinger hebben gezonden. Op 10 juli 2012 had B. een brief gericht aan A. met afschrift aan Sevinger, waarbij A. werd bedankt voor het gesprek over de verzochte uitbreiding van Bucuti. B. zou tijdens het gesprek diezelfde ochtend aan A. hebben gevraagd wat B. kon doen om het proces te versnellen om zijn plannen voor uitbreiding te realiseren. A. had hem aangeraden een brief te schrijven en de minister in te kopiëren. Op 23 juli 2012 kreeg B. een bevestigingsbrief met toestemming voor uitbreiding en hierdoor is hij verdergegaan met het bouwen van zijn restaurant.
In 2013 werd Elements geopend. B. zou 10 miljoen dollar hebben geïnvesteerd in de bouw van het restaurant. De uitbreiding van Bucuti zou vertraagd zijn wegens verkeerde meting van het Kadaster, waardoor het opnieuw gedaan moest worden. Pas in 2017 werd het goedgekeurd. Volgens B. liep het Kadaster ver achter, maar zag hij geen reden om niet verder te gaan met verbouwen. ,,DOW had groen licht gegeven en ik zou nooit een restaurant hebben gebouwd met de kosten die hiermee gepaard gaan zónder deugdelijke toestemming”, aldus B.
Uit de behandeling bleek dat A. vrijwel alle taxaties voor B. had gedaan - in totaal had hij rond zo’n zestien taxaties voor B. gedaan. Op de vraag van de rechter in hoeverre hij onafhankelijk was van B., gaf A. aan goed onderscheid te kunnen maken tussen de taxaties en zijn werkzaamheden bij overheidsinstantie DIP. Uit het dossier blijkt dat tussen 2012 en 2019 B. in totaal acht betalingen zou hebben gedaan aan A. voor taxatiewerkzaamheden.
In mei 2012 zou A. 55.000 florin hebben ontvangen en in augustus van hetzelfde jaar kreeg hij 20.000 florin. A. zou dan 43.000 hebben ontvangen voor de taxatie van het hotel en de rest van het bedrag was als bonus bedoeld. Het bedrag van augustus was volgens B. ook als bonus bedoeld voor de taxatie van zijn huis, omdat hij aan de hand van de hertaxatie van A. ‘winst’ had gemaakt.
Het Openbaar Ministerie (OM) geeft aan dat A. ruim 200.000 florin zou hebben ontvangen vanuit B. en Bucuti. B. geeft aan in de periode van 2016 en 2018 veel betalingen te hebben gedaan zonder te controleren. De stortingen werden op de spaarrekening van A. overgemaakt, waardoor het A. niet was opgevallen dat er te veel betalingen waren geweest van B.
Sevinger gaf op zijn beurt aan niet op de hoogte te zijn van de taxatiewerkzaamheden van A. Op de vraag van het OM hoeveel A. aan taxaties had verdiend in de jaren 2012 tot 2017 kon A. geen indicatie geven.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.