Van onze correspondent
Oranjestad – De woningnood in Nederland is enorm, maar dat hinderde Arubaanse studenten gisteren en maandag niet om op het vliegtuig te stappen. Ze beginnen in Nederland in september aan hun studie.

ARUbursalenOp Schiphol werden maandag 81 studenten verwelkomd en ook gisteren stapten 62 studenten op het vliegtuig. Interim-directeur Glenda Hernandez van het Arubahuis wachtte hen op. Ze wees nogmaals op de woningnood. ,,Mijn advies is om je twee jaar van tevoren in te schrijven bij een woningcoöperatie.” Of de studenten die deze dagen in Nederland aankomen, allemaal voorzien zijn van een woonplek, dat zei Hernandez niet. Ze vertelde wel dat een vast adres in Nederland nodig is, om je in te kunnen inschrijven bij de gemeente. En die inschrijving is weer noodzakelijk om je bij andere instanties aan te melden. ,,Bereid je goed voor als je gaat studeren. Betaal je huur op tijd, betaal water en elektra op tijd. Zorg dat je niet achterloopt met betalingen.” Veel informatie hierover is te vinden op de website van Directie Onderwijs, tipte Hernandez. ,,We hebben contact met Directie Onderwijs en met de minister van Onderwijs. Elke week voeren we overleg met de mentoren die de studenten begeleiden.” Het Arubahuis en het Curaçaohuis werken volgens Hernandez samen om de studenten uit beide eilanden op te vangen. ,,De problemen die de Arubaanse studenten ondervinden, zien we natuurlijk ook bij de studenten uit Curaçao.”
Premier Evelyn Wever-Croes was ook op Schiphol. ,,Ik ben met mijn familie hier in Nederland, maar grijp de komst van de studenten natuurlijk aan om ze hier op Schiphol te ontvangen. Dat is voor mij een bijzondere ervaring.” Ze heeft een boodschap voor alle studenten: ,,Je hebt met je studie een doel voor ogen. Hou dat doel vast, laat je niet afleiden en maak je studie af. Het is niet makkelijk, je zal hard moeten werken. Zet door en geef niet op.”
Ady Thijsen is de interim gevolmachtigde minister van Aruba in Nederland. Hij vergezelde de premier. ,,Het is erg moeilijk voor studenten om in Nederland woonruimte te vinden. We doen onze best om iedereen op te vangen. Daar hebben we het de afgelopen tijd heel druk mee gehad, zowel de medewerkers van het Arubahuis als de mentoren.” Thijsen wenst alle studenten veel succes. ,,Niet alleen met studeren, maar ook met integreren in de samenleving.”
Op de luchthaven Reina Beatrix werden de studenten een dag eerder uitgezwaaid door familie en vrienden. Eenmaal binnen bij de gate, werden ze opgewacht door minister Endy Croes (MEP) van Onderwijs en de directeur van Directie Onderwijs, Annemarie Proveyer.
Voor minister Croes was het de eerste keer dat hij studenten uitzwaait. ,,Het is een speciaal moment, want jullie gaan naar Nederland. Het is moeilijk om ouders, familie en vrienden achter te laten. Maar je voelt je trots om in Nederland je nieuwe leven op te pakken. Educatie is daarbij essentieel. Vergeet niet dat jullie na je studie kunnen terugkomen naar Aruba om hier te werken. Vanaf nu ben je zelf verantwoordelijk voor wat je doet. Je moet met je financiën omgaan, een goede planning maken en studeren. Je diploma is de sleutel naar je toekomst.” Croes gaf ze als inspiratie nog vier D’s mee: ,,Desire, Discipline, Dedication en Determination. Je weet wat je wil, je moet het gedisciplineerd doen en met toewijding doen. Zorg dat je je doel haalt.”
Proveyer zei in bemoedigende woorden tegen de studenten dat er ‘natuurlijk gemengde gevoelens zijn’. ,,Het is jullie eerste stap om naar Nederland te gaan. Je bent nieuwsgierig naar je nieuwe leven.” Ze introduceerde Lina, lid van de Plaatselijke Opvang Commissie (POC) uit Leeuwarden. Het POC vangt studenten op vanaf hun aankomst in Nederland tot ze in hun studentenstad zijn. Lina was naar Aruba gekomen om vervolgens met de studenten mee terug te vliegen naar Nederland. ,,Wij zijn er in Nederland in de eerste vijf dagen voor jullie om jullie te helpen.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.