Van onze correspondent
Oranjestad - Fundacion Parke Nacional Aruba (FPNA) heeft tijdens de pandemie 300 procent meer nieuwe jaarpashouders geregistreerd. De massale belangstelling voor de natuur vereist een andere aanpak van Parke Arikok. Natuurbescherming krijgt meer prioriteit dan parkbeheer.

F14 ARU natuurbeheer prioriteit Arikok 2Dit staat in de bedrijfsstrategie 2022-2031. De lokale bevolking trok tijdens de covidpandemie in 2020 en 2021 meer naar het Arubaanse park om te genieten van de gebieden die onder de bescherming van FPNA vallen. Terwijl de toerisme-industrie bezig was zich te herstellen, kreeg de natuur een adempauze. De natuur in het park bloeide tijdelijk op door afwezigheid van massale, high-impact recreatieve activiteiten aan land en op zee. Bepaalde diersoorten werden zichtbaarder en sommige natuurwaarden werden hersteld. Deze verandering leidde tot een discussie in de samenleving om na de pandemie de toeristenindustrie meer in evenwicht te brengen met de natuur. Dat houdt in dat de rol van het park moet veranderen.

Op St. Maarten vond onlangs een bestuursvergadering plaats van de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA). Daar zijn alle Caribische natuurparken bij aangesloten. FPNA presenteerde er de bedrijfsstrategie voor de komende negen jaar. Het park staat niet alleen in het veranderen van de organisatiestructuur, dit geldt ook voor de andere parken. DCNA laat weten dat het Arubaanse park - met steun van DCNA - regionaal leider wordt om deze nieuwe organisatiestructuur te implementeren. De stichting verandert van een parkbeheerder naar een natuurbeheerder.

FPNA heeft vorig jaar financieel moeten overleven. Bezuinigingen waren nodig en de organisatie moest met 32 procent inkrimpen. Na de pandemie herstelde het toerisme zich en de bedreiging voor de natuur nam weer toe. Het team van FPNA heeft intern bekeken en veel gesprekken gevoerd over de richting die het park wil opgaan, met de beperkte financiële en personele middelen. Efficiënt en effectiever werken is de komende jaren erg belangrijk. In de bedrijfsstrategie 2022-2031 staat wat er moet gebeuren op het gebied van natuurbehoud. Duurzame financiering is belangrijk, want FPNA is nu afhankelijk van parkbezoekers en overheidssubsidies. Er moeten echter meer inkomsten komen.

Het team van FPNA heeft gekozen voor vier strategische doelen: leiderschap in natuurbehoud, duurzame transformatie, Excellence in Conservation Co-Creation en duurzame organisatieontwikkeling. De doelen komen neer op natuurbehoud, mensen met de natuur verbinden en een focus op toekomstbestendige capaciteiten vanuit de stichting. Het zijn doelen waardoor de stichting ook kan samenwerken met de andere natuurstichtingen die in de DCNA zitten.

DCNA laat weten dat het de bedoeling is dat alle aangesloten stichtingen hun taken en doelstellingen gaan evalueren en gaan kijken hoe ze aan natuurbehoud kunnen bijdragen. FPNA zal in dit regionale veranderingsproces leidend zijn. De manier waarop het team van FPNA zijn plannen in de komende jaren gaat uitvoeren, zal als voorbeeld dienen voor een strategische langetermijnplanning om de natuur effectief en efficiënt te beschermen. DCNA ondersteunt het Arubaanse park hierin op technisch gebied, met kennisuitwisseling en door fondsen te werven.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.