Van onze correspondent
Oranjestad - Het omstreden gasdebat, waarover het parlement de afgelopen dagen debatteerde, is met een sisser afgelopen. Premier Evelyn Wever-Croes (MEP) overleefde een motie van wantrouwen. Ook een andere motie, om af te zien van het gascontract, haalde het niet.

ARUgas,,Ik heb mezelf verdedigd tegen een motie van wantrouwen, van partijen MAS, AVP en Accion 21”, reageerde Wever-Croes. ,,Ik heb het parlement uitgelegd dat ik deze functie niet hoef. Ik ben premier en werk met eer, omdat het een belofte aan mijn land is. Maar als premier offer ik veel op, zowel financieel als in familieverband en persoonlijk. Ik laat het aan het parlement of ik kan aanblijven als premier. Als het vertrouwen blijft, reken op mijn toewijding en eerlijkheid.”
Ze benadrukte een van de andere moties, ingediend door Raymond Kamperveen (Raiz). Deze motie dekt wat haar betreft de hele lading van alles wat in twee dagen in het parlement is besproken. Kamperveen heeft in de motie aan de minister gevraagd om een manier te vinden om het gascontract beschikbaar te stellen aan het parlement. Want Energieminister Glenbert Croes (MEP) was in de afgelopen dagen nog steeds niet in staat om het contract te laten zien. ,,Als je als parlementariër iets wil bereiken, dwing de minister dan niet om de wet te negeren. Het is beter om een manier te vinden die de gewenste duidelijkheid en transparantie geeft.” Kamperveen vroeg in de motie ook om het hydrogen-proces te versnellen en te beschouwen als een pilotproject. ,,Dat is zeker iets waar we mee verder kunnen”, aldus de premier. De Raiz-man noemde in de motie ook ‘corporate goverance structure’. Het verzoek is om te onderzoeken hoe het parlement meer middelen tot zijn beschikking kan krijgen om een staatsbedrijf te controleren. ,,Het gevoel dat ik in de afgelopen twee dagen in het parlement kreeg, is dat het parlement meer controle wil over staatsbedrijven. Helaas is dat nu niet het geval”, zegt de premier.
Caribisch Netwerk vatte het gasdebat kort samen. ,,Gebrek aan transparantie, schijn van nepotisme en vriendjespolitiek om een omstreden gasdeal die Aruba 20 jaar bindt, mogelijk te maken. Dat werd de premier verweten in een motie van wantrouwen na minder dan drie maanden regeren. Ze overleefde het. De afgelopen dagen was het spannend, nadat regeringspartij MEP zonder medeweten van coalitiepartner Raiz de gasdeal had getekend. De fractie eiste een spoeddebat dat maandag begon om het contract te kunnen inzien.
Minister Glenbert Croes was niet in staat om het contract te laten zien, omdat het om een contract van een overheidsbedrijf gaat waar de politiek zich niet in kan mengen. Bovendien hebben de partijen een geheimhoudingsclausule getekend en Croes wil deze afspraak niet schenden.
De reden dat de premier de motie van wantrouwen kreeg, is omdat zij wettelijk nog steeds verantwoordelijk is voor energie. De wetgeving van het overdragen van portefeuilles is niet afgerond. Ze pareerde kritiek op het feit dat ze tegen de screeningsregels in familie heeft betrokken bij het gascontract. ,,De screening gaat niet verder dan familiebanden tot en met de derde graad.” Het inhuren door het Water- en Energiebedrijf (WEB) van haar vader als advocaat om het gascontract te sluiten, daarover zei de premier dat dit een beslissing van WEB is. ,,Het is een overheidsbedrijf, zij kunnen dat zelf beslissen.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.