Van onze correspondent
Oranjestad - Het parlement is sinds maandag bezig met de openbare vergadering over de omstreden gasdeal van het Water- en Energiebedrijf (WEB) en Eagle LNG. De oppositiepartijen hebben diverse moties ingediend. Eén daarvan is dat ze de gasdeal afkeuren. Tegen premier Evelyn Wever-Croes (MEP) is een motie van wantrouwen ingediend.

ArugasOp de agenda van het parlement staat ‘het contract tussen WEB en Eagle, de doorlopen procedure voor de totstandkoming van dit contract en de mogelijkheden voor een overstap naar hydrogen’. Oppositiepartijen AVP, MAS en Accion21 dienden gisteren een motie in waarin ze de lng-deal afkeuren. Ze stellen dat gas een fossiele brandstof is en van Aruba een miljardeninvestering vraagt en dat experts tegen lng adviseren. De overeenkomst met Eagle LNG houdt in dat er bovengrondse pijpleidingen komen en dat levert met gas een groot gevaar op in woonwijken en specifiek in San Nicolas en in de wijken rond WEB. Volgens de opstellers van de motie druist de deal ook in tegen de beginselen van behoorlijk bestuur en transparantie. In de motie wordt de regering opgeroepen om de deal zo snel mogelijk ongedaan te maken.
De oppositiefracties spraken ook hun wantrouwen uit tegen de premier. In de motie van wantrouwen staat dat Wever-Croes optreedt als minister van Energie, en in die functie een contract heeft laten tekenen voor de duur van twintig jaar, zonder goedkeuring aan het parlement te hebben gevraagd. Als minister van Energie heeft ze verklaard dat de ex-directeuren van WEB zich schuldig hebben gemaakt aan financieel wanbeheer. Ze is ook minister van Integriteit en heeft daarnaast een juridische achtergrond. De fracties vinden dat ze behoort te weten hoe financieel wanbeheer kan worden aangepakt en daar hoort niet bij dat de directeuren een gouden handdruk mee krijgen. In de motie worden meerdere situaties van vriendjespolitiek genoemd, waaronder bij Refineria di Aruba en Utilities. De premier is niet transparant en gaf akkoord voor twijfelachtige benoemingen. Dit alles maakt dat de integriteit van het kabinet-Wever-Croes II in het geding is. Voor de oppositie is dit voldoende om de motie van wantrouwen in te dienen.
MAS-leider Marisol Tromp verwoordde het op eigen wijze op haar Facebookpagina: ,,De premier heeft Aruba gebonden aan een contract zonder aan het parlement goedkeuring te vragen. Op verzoek van de oppositie is ze naar het parlement gekomen, zonder inzage te geven in het contract. Om de deal mogelijk te maken, heeft ze bovendien directeuren uit hun functie ontheven en familie in die functies gezet. De premier houdt zich zelf niet aan de regels van behoorlijk bestuur. De bevolking wil geen kartelvorming van familie in de regering. Waar is de screeningwet, geldt die niet voor hen?”
Dat de regering problemen voelt aankomen, werd gisteren door 24ora.com gemeld. De nieuwssite meldde dat de coalitieregering gisteren in een spoedvergadering bijeenkwam.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.