Van onze correspondent
Oranjestad - De vakbonden hebben gisteren met de regering gesproken over de financiële situatie van het Land Aruba. ,,Als we geen financiële steun krijgen, moeten we de broekriem aanhalen”, luidde de boodschap van minister-president Evelyn Wever-Croes (MEP).
De vergadering vond plaats in het JFK Education Center in Oranjestad. De premier wees erop dat de broekriem al is aangehaald. ,,Ministers hebben al ingeleverd en bij overheidsinstanties is dat ook al gebeurd.” Extra uitgaven zijn niet meer toegestaan, met uitzondering van zeer urgente uitgaven.
,,Krijgt Aruba de financiële steun niet, dan moeten we de projecten van Loonsubsidie en Fase stoppen. Curaçao heeft dat al gedaan en St. Maarten ook. Het College Aruba financieel toezicht (CAft) legt druk op Aruba om dit ook te doen. We zijn de situatie aan het evalueren, maar hebben nog geen beslissing genomen”, aldus Wever-Croes tegen de vakbonden. ,,Daarom zijn we nu met elkaar bijeen, omdat de regering de mening van de vakbonden wil horen.”
Volgens de premier zegt het CAft dat ze genoeg in Aruba ziet. ,,Ons herstel gaat goed, beter dan het geval is in andere landen in de regio. De verwachtingen zijn goed, we zullen het jaar afsluiten met een herstel van 70 tot 73 procent van het toerisme. Maar dat is geen 100 procent.” De premier verwacht dat Aruba dat binnen twee tot drie jaar haalt.
Het is niet de intentie van de regering om zolang te wachten voordat de 12,6 procent korting van ambtenaren en medewerkers van semioverheidsinstanties wordt hersteld. ,,Het was echter een voorwaarde van Nederland en die voorwaarde is nog steeds op tafel”, zegt Wever-Croes. ,,In 2022 hebben we nog zeker twee kwartalen financiële steun nodig. We zullen dus nog twee kwartalen aan de voorwaarden moeten voldoen.”
Op het gebied van personeelsuitgaven liet de premier aan de vakbonden weten dat een evaluatie- en promotiesysteem wordt geïntroduceerd. De afdeling Personeelszaken (DRH) zal de vakbonden uitnodigen om hierover input te geven. ,,Ons voorstel aan Nederland is om in 2022 de helft van de 12,6 procent te korten en om in 2023 de andere helft te korten.” De regering heeft nog geen reactie op dit voorstel ontvangen.
De regering blikt terug op een goede vergadering met de vakbonden. De premier: ,,Aruba staat op een belangrijk kruispunt. Beslissingen die we vandaag nemen, of niet durven te nemen, zullen direct impact hebben op het hele land in de komende jaren.”