Van onze correspondent
Oranjestad - In de strafzaak Ibis is voormalig minister Paul Croes gistermiddag in hoger beroep veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf. Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie heeft hem ook zijn passief kiesrecht ontnomen.
Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) laten weten.
Officier van justitie Patrick van der Biezen is speciaal voor deze zaak door het OM aangewezen als persofficier. Hij was binnen aanwezig toen het hof het vonnis voorlas en gaf daarna buiten voor de rechtbank - op basis van wat hij de rechters had horen zeggen - een korte verklaring aan de aanwezige pers. ,,In de zaak Ibis zijn zes verdachten. Voor deze verklaring focus ik me alleen op Paul Croes. Hij wordt gezien als de belangrijkste verdachte.”
De persofficier zei dat Croes schuldig is bevonden aan alle zes delicten waarvan hij werd verdacht. ,,Het Gerecht in Eerste Aanleg had Croes vrijgesproken van één punt, maar het hof vindt dat alle punten strafbaar zijn. Het hof legt wel een lagere straf op, van 3 jaar gevangenisstraf.” Behalve een gevangenisstraf heeft het OM ook geëist dat het passief kiesrecht van Croes wordt ontnomen. De rechters van het hof zijn met deze eis meegegaan. ,,Croes mag 8 jaar niet actief zijn in de politiek en ook geen kandidaat zijn voor een politieke partij.”
Van der Biezen reageerde ook kort op het vonnis van de andere vijf verdachten. Eén verdachte kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd van 2 weken, met een proeftijd van 3 jaar. Een andere verdachte kreeg 4 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf, met een proeftijd van 2 jaar en daarnaast 150 uur dienstverlening. De vrouw van Croes, ook verdachte, kreeg 120 uur dienstverlening opgelegd. De andere twee verdachten zijn vrijgesproken.
In een reactie op het vonnis laat de persofficier weten dat de beslissing van het hof ‘niet onredelijk klinkt, op basis van wat we zojuist hebben gehoord’. Het OM gaat de uitspraak van de zes verdachten goed bestuderen om te beslissen of er vervolgstappen zijn. ,,Zowel de verdachten als het OM kunnen in beroep gaan tegen de beslissing van het hof. Dat heet cassatie en dat gebeurt bij de Hoge Raad in Nederland. Dat is het hoogste orgaan binnen het Koninkrijk om in beroep te gaan.”
Ex-minister Croes is op vrije voeten. ,,Het OM heeft het hof gevraagd om de schorsing van Croes op te heffen. Dat is door de rechters geweigerd. Hun uitleg om de schorsing niet op te heffen klinkt redelijk. De omstandigheden van de ex-minister zijn niet gewijzigd toen hij twee jaar geleden werd geschorst. Om die reden ziet het hof nu geen reden om de schorsing op te heffen”, aldus de uitleg van de persofficier.
Op de vraag wanneer Croes naar de gevangenis moet om zijn straf uit te zitten, legde Van der Biezen uit dat het vonnis eerst onherroepelijk moet worden. ,,Op dit moment zijn we nog niet zo ver, er is nog de mogelijkheid om in cassatie te gaan. Als het OM of één van de verdachten in beroep gaan, is het vonnis nog niet onherroepelijk.”