Van onze correspondent
Oranjestad - Veel mensen kunnen zich niet voorstellen wat de impact is op zorgpersoneel als er weer een patiënt onnodig overlijdt aan de gevolgen van Covid-19. Junior Rivero is officier van dienst bij de Ambulancedienst en hij postte op Facebook zijn perspectief op de huidige situatie.
Het Antilliaans Dagblad kreeg zijn toestemming om zijn verhaal te publiceren. ,,Terwijl veel mensen hun naasten verliezen, zijn er ook veel mensen die discussiëren over het Covid-19-vaccin. Is het vaccin wel of niet goed? Misschien wordt de PCR-test wel gemanipuleerd, of niet? Laat me een poging wagen om de huidige situatie in perspectief te zetten. In het perspectief van mijzelf en van andere collega’s die bij de Ambulancedienst werken, bij Imsan en bij het Horacio Oduber Hospitaal. Wat maken wij mee? Misschien helpt mijn uitleg om een breder beeld te geven van onze huidige situatie.”
,,De ambulancedienst wordt rond 11.30 uur ingezet om patiënten op te halen, die al vier dagen Covid-19-positief zijn en dan ziek worden. Ze kunnen geen adem meer halen, het zuurstofgehalte in hun bloed is gedaald tot 69 procent, ze hebben een versnelde ademhaling en hun zuurstof is uit balans. Als team doen we onze uiterste best, maar we kunnen niet voorkomen dat de patiënt om 14.15 uur alsnog overlijdt.”
,,De ambulancedienst vervoert in een tijdsbestek van acht uur zes coronapatiënten met spoed naar het ziekenhuis. Op hetzelfde moment worden twee tot drie patiënten met de air ambulance naar het buitenland gebracht, omdat hun situatie kritiek is. Deze patiënten hebben voorrang op patiënten die al maanden wachten op een medische behandeling, op patiënten die een afspraak hebben met een specialist. Deze patiënten verliezen hun afspraak, omdat er geen transport is. Denk eens na over de invloed die dit heeft op hun gezondheid.”
,,Ons personeel is niet alleen fysiek moe, maar ook geestelijk moe. We draaien overuren, we worden vanuit huis gebeld om covidpatiënten te vervoeren. Want deze zorg gaat constant door. We vervoeren ook patiënten die een hartaanval hebben gekregen of slachtoffer zijn van een verkeersongeluk, want dat stopt met Covid-19 niet. Maar we kampen wel met een personeelstekort en dat heeft een effect op de zorg die wij verlenen.”
,,Veel mensen realiseren zich niet wat er bij komt kijken om een patiënt met Covid-19 te vervoeren. Het logistieke proces en zorgen dat een coronapatiënt wordt ontvangen in het ziekenhuis. Er moeten extra voorzorgsmaatregelen worden genomen om te voorkomen dat andere patiënt wordt besmet. We doen dit als Ambulancedienst wel dagelijks, maar een coronapatiënt levert extra werk op.”
,,We kunnen met z’n allen blijven discussiëren over dit thema, maar we kunnen ook zorgen dat we deze situatie waarin we zitten voorkomen. De energie, de passie en de intelligentie die wordt gestoken in een discussie, kunnen we absoluut gebruiken om kennis over te dragen en elkaar te informeren. Of ga een stap verder en stel je beschikbaar als paramedicus, verpleger of dokter. In de medische wereld is een enorme schaarste aan deze beroepen.”
,,Bedenk ook dat het je niets kost om een masker te dragen, sociale afstand te houden en hygiënische maatregelen toe te passen door je handen regelmatig te wassen en een goede handsanitizer te gebruiken. Voel je je ziek, isoleer jezelf van anderen en laat je testen. Zorg dat je de mensen om je heen niet besmet.” De realiteit op dit eiland is dat veel mensen de volgende dag niet halen en de zon niet meer zien schijnen. Waardeer de mensen om je heen en geniet van elke dag die je krijgt.”
Als officier van dienst spreekt Rivero zijn dank uit. ,,Een dank aan onze families die ons steunen. Dank voor de zorg en steun, want zonder jullie kunnen wij ons werk niet doen. Dank aan onze collega’s van de Ambulancedienst, Imsan, HOH, Directie Volksgezondheid en de huisartsen. Ondanks dat jullie moe zijn, zetten jullie je nog steeds geweldig in.”
Rivero heeft ook een boodschap aan ‘iedereen die altijd kritiek heeft’. ,,Bedankt! Aan de kant staan zonder iets te doen, dat is ontzettend makkelijk en het draagt met niets bij. Maar het herinnert ons er wel aan - wij die het werk doen - dat we trots op onszelf mogen zijn. Trots omdat we elke dag bijdragen aan het welzijn en de medische zorg van degenen die dit het hardst nodig hebben. Je kan je niet voorstellen wat de impact op ons is, elke keer dat een patiënt onnodig overlijdt. Onnodig, want het is te voorkomen.”
Zijn Facebook-tekst sloot hij af met de volgende hashtags: #covidfighters #wherepeoplemeetcare #redefiningpatientcare.
Rivero is 21 jaar werkzaam in de gezondheidszorg en werkt 10 jaar bij de Ambulancedienst. Als officier van dienst (OvD) heeft hij op de locatie van een ongeluk de verantwoordelijkheid om de medische zorg te coördineren. Dit doet de OvD samen met de politie en de brandweer. Als het nodig is, beslist de OvD om meer hulpverleners in te schakelen.