Van onze correspondent
Oranjestad - Medewerkers van het Water- en Energiebedrijf (WEB) leveren geen 12,6 procent salaris is, wat wel de afspraak met Nederland is. Ze worden 6 procent op hun salaris gekort en krijgen daarnaast minder vakantiedagen. ,,Deze afspraak brengt Aruba in ernstige problemen met Nederland”, zegt premier Evelyn Wever-Croes (MEP).

web arubaDe demissionair premier reageerde tijdens een persconferentie op de situatie van WEB. Deze week werd bekend dat zowel de algemeen directeur als de financieel directeur zijn opgestapt. Wever-Croes is als minister van Energie verantwoordelijk voor WEB. Ze legt echter uit dat de regering zich niet mengt in de bedrijfsvoering van WEB. ,,Toen ik het ministerie overnam van Mike de Meza en met WEB in gesprek ging, werd mij gevraagd om me niet te mengen in hun bedrijfsvoering. Daar ben ik akkoord mee gegaan. Ik bemoei me niet met WEB, maar ik geef wel het kader van de regering aan waarbinnen WEB moet handelen.”

De problemen bij WEB zijn er niet sinds gisteren. Wever-Croes vertelt dat ze al vaker aan de bel heeft getrokken. Maar wat haar betreft is het meest gevoelige thema dat WEB onderlinge afspraken heeft gemaakt die ten koste gaan van afspraken die met Nederland zijn gemaakt. ,,Nederland biedt financiële steun, maar eist wel dat ambtenaren geld inleveren. Alle ambtenaren leveren 12,6 procent in, tot nader orde. Ook de staatsbedrijven vallen onder deze regeling, dus WEB ook.” De demissionair premier heeft echter begrepen dat de medewerkers van WEB 6 procent inleveren en daarnaast een aantal vakantiedagen. ,,Dit zorgt voor problemen met Nederland, verzekert ze.

Wever-Croes noemt nog twee problemen binnen WEB. Eén heeft te maken met de black-out die Aruba op 3 juli trof. ,,Het was een grote stroomstroming met enorme gevolgen voor het bedrijfsleven en voor het toerisme. Ik heb aan WEB gevraagd wat de oorzaak is van de black-out en hoe het bedrijf dit in de toekomst gaat voorkomen. Tot op heden heb ik geen antwoord gekregen. Ja, dan word ik onsportief. Want als staatsbedrijf moet je betrouwbaar zijn. Je hoort een plan te hebben en te weten wat je gaat doen.”

Het andere probleem heeft te maken met hedging. De premier legt uit dat hedging een beslissing van het bedrijf is en niet van de regering. ,,Door hedging slaagde WEB erin om goede tarieven te kunnen aanbieden in 2020 en 2021. De tarieven zijn lager dan de marktprijs. Begin dit jaar heb ik gevraagd wat er begin 2022 gaat gebeuren als hedging afloopt. Het antwoord van WEB was dat er geen plan is. Het bedrijf zal in de rode cijfers gaan en de regering zal de prijzen moeten verhogen.” In augustus heb ik dezelfde vraag gesteld en ik kreeg hetzelfde antwoord. Dat betekent dat ze niets hebben gedaan. Voor de regering is dit antwoord niet acceptabel. ,,WEB wordt goed betaald en zal met goede oplossingen moeten komen.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.