Van onze correspondent
Oranjestad - Aruba stelt vanaf vandaag, 17 juli, een PCR-test verplicht voor alle ingezetenen en toeristen die vanuit risicolanden naar Aruba vliegen.
Nederland wordt door Aruba als risicoland gezien. De maatregel is genomen, na het nieuws dat Aruba 60 positieve coronagevallen heeft. Eén patiënt is overleden.
Het crisisteam van de regering heeft de maatregel ingevoerd via een Ministeriële Regeling. Personen die uit een risicoland komen, moeten 72 uur voorafgaand aan de reis een PCR-test doen en het resultaat kunnen laten zien. Wie bij aankomst geen testresultaat kan laten zien, moet op Aruba alsnog de PCR-test doen en in quarantaine gaan in afwachting van het resultaat. Het maakt niet uit of een persoon wel of niet gevaccineerd is. Aruba beschouwt als risicolanden onder andere ook Argentinië, Brazilië, Colombia, Costa Rica, Suriname, Verenigd Koninkrijk en diverse Europese landen.
De invoering van de PCR-test is genomen omdat het crisisteam ziet dat in andere landen het aantal gevallen van Covid-19 weer aan het toenemen is. Deze stijging wordt veroorzaakt door de Deltavariant. Aruba bevindt zich in de vakantieperiode. Veel mensen gaan naar het buitenland, terwijl veel toeristen naar Aruba komen. Met de verplichte PCR-test wil het crisisteam voorkomen dat Covid-19 zich verder op het eiland verspreid.
Directie Volksgezondheid (DVG) gaf gistermiddag de wekelijkse stand van zaken met corona. De cijfers hebben betrekking op de periode 9 tot 15 juli. In deze week zijn er 41 nieuwe patiënten bijgenomen, onder wie 22 ingezetenen en 19 toeristen. Vijftien personen zijn hersteld. Aruba heeft nu 60 actieve coronagevallen, waarvan 29 ingezetenen en 31 toeristen. Deze week kwamen er gemiddeld 4 nieuwe gevallen per dag bij. De positiviteitsgraad was vorige week 6 procent en is deze week gestegen naar 7 procent. Het aantal sterfgevallen is 108, deze week is één patiënt aan de gevolgen van Covid-19 overleden. In het ziekenhuis liggen 3 coronapatiënten op de ic en 4 personen worden verpleegd op de Covid-19-afdeling.
Demissionair premier Evelyn Wever-Croes (MEP) reageerde gisterochtend op berichtgeving op sociale media, over de Deltavariant. ,,Het gerucht gaat dat er 86 casussen van de Deltavariant zijn. Dat is niet waar.” Volgens Wever-Croes waren er donderdag 49 actieve gevallen, waarvan een derde de Deltavariant is. Wat volgens de premier wel klopt is dat 85 procent van de patiënten die Covid-19 krijgen, niet is gevaccineerd. 32 Procent van die patiënten heeft de Deltavariant onder de leden. 15 procent van de mensen die gevaccineerd is, kreeg wel corona, maar werd er niet ziek van. ,,Vaccineren is belangrijk, dat laten deze cijfers zien. En laat je testen als je je ziek voelt”, aldus Wever-Croes. Ze vindt niet dat de overheid weer strenge maatregelen moet invoeren, zoals verplichte mondkapjes. ,,Mensen moeten zelf inzien wat belangrijk voor ze is.”