Van onze correspondent
Oranjestad - Het Horacio E. Oduber Hospital (HOH) analyseert wanneer het ziekenhuis niet meer in staat is om de huidige zorgkosten te dragen.
Die analyse is in opdracht van het CAft. De overheid moet daarna beslissen hoeveel geld er naar de zorg en naar het ziekenhuis gaat. Het CAft volgt de keuzes van de overheid nauwgezet.
Het College Aruba financieel toezicht (CAft) bezocht het HOH afgelopen week en kreeg een uitgebreide inzage in de financiële situatie. Het HOH gaat een analyse maken waarin de zorgkorting van 5,5 procent wel is meegenomen en komt ook met een versie zonder die korting. In beide situaties staat het ziekenhuis voor grote financiële uitdagingen.
De financiële situatie van het HOH is kritiek. Het ziekenhuis heeft jarenlang te veel zorg geleverd, zonder dat het AZV daarvoor voldoende betaalde. Het ziekenhuis kreeg niet voldoende sturing om de zorg te stoppen als het budget op was.
Het HOH kampte ook met diverse impacts, zoals een computerhack. Dat kostte het ziekenhuis 2 miljoen florin om nieuwe ICT aan te schaffen. Het verbouwingsbudget van de nieuwbouw is ruim overschreden. De aannemer heeft het gebouw slecht opgeleverd, waarna regelmatig schade ontstond. De overheid heeft tijdens de verbouwing bespaard op duurzame warmtebestrijdingsoplossingen, waardoor later de rekening van water en elektra verdubbeld is. In 2020 ontstond brand. Een groot deel van de zorg lag daardoor stil, materialen moesten worden weggegooid. Een deel van de zorg is naar ImSan verplaatst, maar het gevolg is dat ook een deel van de inkomsten wegviel. Die schatting is 2,6 miljoen florin. De laatste impact is Covid-19. Het ziekenhuis moest veel zorg uitstellen om coronapatiënten te kunnen helpen. Deze uitgestelde zorg kost op dit moment 4,6 miljoen florin. AZV heeft de Covid-kosten van 2020 gedekt.
Het ziekenhuis kan financieel gezond worden met een initiële financiële input van 33 miljoen florin. Daarnaast is een structurele verhoging van 15 miljoen florin nodig bovenop het huidige AZV-budget van 192 miljoen florin. AZV bezuinigt op die 192 miljoen 5,5 procent in verband met de coronacrisis. Dat percentage komt neer op 10,6 miljoen florin. Het HOH probeert dit op te vangen. Maar dat lukt niet zonder te snijden in de zorg, de hoeveelheid zorg aan te passen, naar het personeelsbestand te kijken en secundaire arbeidsvoorwaarden aan te passen. Het ziekenhuis heeft een personeelstekort, maar door geldgebrek kan dit niet worden opgelost. Als gevolg van het personeelstekort zijn de wachtlijsten langer geworden.
Het HOH biedt ook hulp aan ongedocumenteerde patiënten. Hun rekeningen zijn opgelopen tot ruim 10 miljoen florin. Het ministerie van Justitie heeft nog niet gereageerd om deze kosten op zich te nemen.
Regionale samenwerking met de Dutch Caribbean Healthcare Alliance verloopt lastig. Het HOH vindt samenwerking belangrijk, maar wil de eigen autonomie behouden. Belangrijk voor het ziekenhuis is dat zorg niet zonder ministeriële toestemming kan worden verplaatst en dat ziekenhuizen elkaar niet kunnen uitspelen.
De samenwerking met Imsan, dit staat ook in het landenpakket, is volgens het HOH in de fase van afronding. Het ziekenhuis verwacht binnen 1,5 tot 2 jaar een fusie. Dat helpt om een betere afstemming en balans te vinden in personeel, faciliteiten en zorg. En het zal leiden tot lagere overheadkosten.
Het HOH blikt terug op een geslaagd bezoek van het CAft en alle informatie zal worden meegenomen in gesprekken met de regering.