Van onze correspondent
Oranjestad - ,,Kijk hoe ik er toen nog uitzag. Laatst groette iemand mij niet omdat ze mij niet meer herkende.”

F18 ARU dumpMaria (door Caribisch Netwerk gefingeerde naam) laat een foto van zichzelf zien. Het verschil is inderdaad groot: ze is veel magerder nu, met ingevallen wangen, doffe ogen en ze lijkt weinig meer op de verzorgde vrouw van een tijdje terug. Op de foto zie je ook haar zoontje op de achterbank, met draden en witte plakkers op zijn borst: door chronische ontstekingen van zijn luchtwegen heeft hij nu hartproblemen.
Maria en haar gezin wonen op een paar honderd meter van de ‘dump Parkietenbos’, Aruba’s grootste vuilstort. Ze worden elk jaar zieker, net als veel andere bewoners. Het gaat om chronische allergieën, huidproblemen, astma en andere longziekten, hartproblemen, kanker.
,,Vandaag is de dump dicht, maar de geur, ik kan bijna niet ademen, heb de hele dag hoofdpijn. Het wordt erger want er is een nieuwe, rottende geur bijgekomen. Van Ser’i Teishi (nieuwe ondergrondse vuilstort om Parkietenbos te ontlasten, red.). En dan willen ze binnenkort ook medisch afval in een verbrandingsoven hier gaan verbranden? Waarom zetten ze die oven weer hier en niet voor de minister zijn deur?”
De afgelopen maanden was er flinke oproer over een nieuw afvalwetsvoorstel waarmee de Milieuminister zegt de dump te kunnen sluiten en saneren. Werknemers van afvalbedrijven blokkeerden straten, er is een mediaoorlog tussen voor- en tegenstanders en zelfs een politieke crisis in de regeringscoalitie. Maar waar blijft het protest van de dumpomwonenden, die elke dag, al tientallen jaren, steeds zieker van de vuilstort worden? Waarom zijn ze amper in beeld? Waarom gaat überhaupt de oproer niet meer over het ‘gezondheidsschandaal’ Parkietenbos in plaats van wie de afval mag verwerken en eraan verdienen? ,,Veel mensen die hier wonen zijn passief, ja. Ze weten vaak niet wat waar is, welke informatie ze moeten geloven. De dump, dat is altijd politiek geweest. We zijn ook bang voor politieke vervolging, want dat is gebeurd en gebeurt nog steeds. Daarom blijven velen anoniem, ik ook”, zegt Maria, die op de achtergrond protesteert met brieven en handtekeningenacties.
Maar los van de politiek, tot de dag van vandaag heeft de overheid geen onderzoek naar de gezondheid van de dumpomwonenden gedaan. Niemand weet dus exact hoe groot en erg het probleem is. Otmar Oduber, de Milieuminister die over de dump Parkietenbos gaat, erkent opvallend genoeg dat er inderdaad veel mensen ziek worden door de vervuiling. Hij vertelt over zijn recente huisbezoeken bij ‘zieke bewoners en misvormde kinderen, kinderen die astma hebben’. En zegt ook: ,,Veel bewoners hebben de mogelijkheid naar de dokter te gaan, maar ze zijn zo gewend aan de rook en de stank dat ze het vaak niet weten dat ze iets hebben. Ze moeten zich eigenlijk laten testen op ziekten.”
Zeventig jaar na het ontstaan van de dump - die nu bijna 22 meter hoog is en zich zo’n achttien meter onder de grond bevindt - zijn de gezondheidsproblemen in de omliggende wijken meegegroeid. De ziekten worden ernstiger, chronischer en steeds lastiger om te negeren. Waarom loopt het zo uit de hand terwijl experts al meer dan veertig jaar voor de gevolgen waarschuwen als de dump zou blijven groeien? ,,Gebrek aan lef bij het nemen van beslissingen door de regeringen van de afgelopen dertig jaar”, verwijt Oduber. ,,Parkietenbos was eerst vooral een afvalprobleem en nu een gezondheidsprobleem, waar we nodig onderzoek naar moeten laten doen.”

 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.