Van onze correspondent
Oranjestad - Geen digitalisering, een zwaar verouderd systeem van lesgeven, beoordelen en taalonderwijs. Arubaanse jongeren zijn en blijven ook voorlopig de dupe van te lage investeringen in het onderwijs.

F26 ARU OnderwijsDat is ook dit jaar weer terug te zien in de slaagcijfers: gemiddeld 54 procent slaagde voor de middelbare school en daarmee was het resultaat opnieuw slechter dan de rest in het Koninkrijk.
,,Ik ga eerst naar de universiteit van Curaçao, want dat is dichterbij”, zegt Havo-geslaagde Chainel Sosa-Ramirez tegen Caribisch Netwerk. Ze vindt dat ze niet voldoende is voorbereid op de middelbare school om direct naar Nederland te kunnen. ,,Mijn Nederlands is niet voldoende. Daarom ga ik ook eerst naar Curaçao om mezelf te verbeteren en daarna mijn masters in Nederland te gaan halen.”
Er is meer aan de hand dan de slechte taalbeheersing. Structureel lage investeringen in het onderwijs maken dat de Arubaanse jongeren ook op andere terreinen achterlopen zoals digitalisering. In Bonaire zijn die investeringen wel gedaan. Daar lagen de gemiddelde slagingscijfers vijf jaar terug op hetzelfde niveau als van Aruba. Maar door de investeringen zitten die nu wel op de norm van 90 procent en hoger.
Onderwijsminister Rudy Lampe zegt dat Aruba dit jaar iets beter scoorde, maar nog altijd ver onder het gemiddelde van het Koninkrijk. Hij is bezig met vernieuwingsplannen, maar het duurt zeker nog zo’n tien jaar om ze ingevoerd te krijgen.
Stichting Deugdelijk Bestuur Aruba doet voortdurend onderzoek naar de (wan)prestatie van de Arubaanse overheid sinds het eiland in 1986 zichzelf mocht besturen. Voorzitter Armand Hessels zegt dat het niet verwonderlijk is dat de Arubaanse studenten het al tientallen jaren slecht doen. ,,In meer dan dertig jaar tijd ging het meeste overheidsgeld op aan schulden en salarissen. Daardoor bleef te weinig over voor investeringen.”
,,Dus ook voor het onderwijs. Ondertussen blijven we onze jongeren slecht voorbereid naar Nederland sturen. Waardoor meer dan de helft terugkeert zonder diploma en met een hoge studieschuld.”
Lampe zegt over te lage investeringen in het onderwijs: ,,Dat is correct maar dat is niet het totaalplaatje. Onderwijs is de grootste post op de begroting van de Arubaanse overheid. Maar het meeste geld gaat naar de salarissen van onderwijspersoneel en niet-onderwijspersoneel. De investeringen zijn inderdaad zeer laag gebleven daardoor. Kijk maar naar onze schoolgebouwen. We moesten er een aantal sluiten omdat daar geen les kon worden gegeven. Dus in die zin lopen we achter. Ook vernieuwingen in de manier van lesgeven zijn achtergebleven”, vindt hij. De cultuur blijft een belangrijke rol spelen. ,,De succesgraad in de Verenigde Staten en Canada ligt hoger. Onze studenten zijn sterk afhankelijk van familie. In Nederland ben je helemaal alleen, zelfstandig. In de VS zit je op een campus en heb je de geborgenheid zoals van een familie. Dat maakt een verschil bij onze studenten. Daarom willen we stimuleren dat jongeren op Aruba blijven studeren of in de regio.”
Op zijn diploma-uitreiking beaamt Havist Xyqu Croes dit: ,,Op Aruba heb je niet de kans gekregen op jezelf te wonen, voordat je naar Nederland gaat. Daar moet je aan wennen, dus daarom moet je nog beter voorbereid zijn als je naar Nederland gaat. We maken ons daar allemaal wel zorgen over.”

 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.