Van onze correspondent
Oranjestad - Sociale hulpverleners trekken aan de bel over het hoge gebruik van marihuana onder jongeren. Ze uiten ook kritiek op overheidsplannen voor legalisatie van medicinale marihuana en vooral het plan om cannabis te gaan kweken en exporteren.

arumarihuana,,Je kan een marihuana-economie opstarten maar dan heb je ook een heel goed zorg- en controlesysteem nodig. En we hebben dit niet nu marihuana nog illegaal is. Als die infrastructuur er niet komt, dan zorgt deze lucratieve handel voor veel corruptie en nog meer sociale problemen”, zegt verslavingspsychiater Cesar Perez van Fundacion Maneho Adiccion Aruba (FMAA) tegenover Caribisch Netwerk.
Van de verslaafde minderjarigen gebruikt 99 procent marihuana, zeggen de hulpverleners. Ze hopen met nieuwe voorlichtingscampagnes kinderen en jongeren bij drugs vandaan te houden.
Perez en ook sociaal werker bij FMAA Emmeline Webb benadrukken dat marihuana meestal ‘de poort’ is voor harddrugs. ,,Ze stappen over van marihuana naar cocaïne en als laatste crack. We hebben geen idee hoeveel cocaïneverslaafden er zijn want die houden het geheim en ze kunnen nog functioneren. Als ze alles verloren hebben, werk, familie, dan stappen ze over op het goedkopere crack en eindigen ze in rehab of op straat”, zegt Webb.
Over het algemeen zijn moeilijk cijfers te krijgen over de aantallen Arubaanse verslaafden. Vorig jaar lieten 317 minderjarigen zich testen en 29 procent had een marihuanaverslaving. Dat waren vooral jongeren die door school werden doorgestuurd na probleemgedrag.
Perez: ,,Marihuana, legaal of illegaal, is de meest gebruikte drugs; zo’n vier procent van de wereldbevolking gebruikt het.” Daarom maakt hij zich zorgen over de plannen voor Aruba om in de marihuanahandel te stappen, ook al is het voor medicinaal gebruik. De psychiater benadrukt dat veel mensen ook aan legale medicijnen verslaafd zijn.
,,Ik denk niet dat de economische voordelen voor Aruba opwegen tegen de sociale problemen. Het legaliseren van marihuana hangt sterk samen met je ontwikkelingsniveau. Aruba zou op het niveau kunnen komen van grote landen als Amerika, Canada en ook Nederland waar marihuana legaal is. Maar dan moet het veel investeren in een betere zorginfrastructuur met meer professionals en ook meer politie.” De politie heeft nu meer dan 200 vacatures.
Webb vraagt zich af of er echt geen betere alternatieven zijn voor economische ontwikkeling dan de marihuanahandel. ,,Die handel is niet gemakkelijk. Je moet eerst al je wetten en controles op orde hebben. Zoals in Canada, waar als aan een minderjarige wordt verkocht, het product naar de verkoper wordt herleid, die dan zijn vergunning verliest.”
Ook kinderen en jongeren moeten nog beter geïnformeerd worden over de nadelen voor hun hersenen en ontwikkeling, zegt de hulpverlener. ,,Want met meer plantages, is er meer marihuana op het eiland. Anders kan je situaties krijgen dat jongeren over het hek springen om planten te stelen en thuis gaan kweken. Maar als ze leren dat het slecht is voor je, dan zijn ze niet meer zo geïnteresseerd. Dat zou ideaal zijn, maar wel heel moeilijk.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.