Klimaatcommissie evalueert eerdere financiering

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Tijdens een vergadering van de klimaatcommissie die door de minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS), Sithree ‘Cey’ van Heydoorn (MFK) is ingesteld, is aangekondigd dat er een extra bedrag van 1,5 miljoen gulden beschikbaar gesteld wordt om scholen en klaslokalen van airco’s te voorzien.

extraaircoDoor de verschillende betrokkenen is eerst inzicht gegeven in hoe de eerder beschikbaar gestelde gelden zijn besteed.
De commissie is belast met het vinden van duurzame oplossingen voor het probleem van buitensporige hitte in de klaslokalen, die ontstaat gedurende bepaalde periodes.
In april was er een bijeenkomst, waarbij informatie werd gegeven over maatregelen die elke school op korte termijn kan nemen om de hitte te verminderen. Voor de financiering van deze maatregelen konden scholen gebruikmaken van een ‘aanzienlijk bedrag’ dat door de minister op de rekening van Stichting Onderhoud Scholen (SOS) was gestort om te worden verdeeld onder de verschillende schoolbesturen.
,,Tijdens de bijeenkomst deze week deelden schooldirecteuren met hun collega’s hoe ieder van hen het ontvangen geld heeft besteed. Ook werden andere maatregelen besproken die geen groot bedrag vereisen. Koelers, ventilatoren, het planten van bomen en ook airconditioning werden genoemd als maatregelen door de schooldirecteuren. Sommige scholen hebben ook het uniform van de leerlingen aangepast”, zo doet OWCS verslag.
De klimaatcommissie heeft aangegeven dat het plaatsen van airco’s in de klaslokalen op dit moment de meest haalbare oplossing is voor het acute hitteprobleem. Er moet volgens de commissie echter wel een oplossing worden gevonden voor de bijkomende kosten in verband met aanpassingen aan de elektriciteitsinfrastructuur en het verhoogde elektriciteitsverbruik.
Ondertussen is SOS bezig met de installatie van een aantal airconditioningsystemen op scholen. De minister heeft naar eigen zeggen zelf geen rol in de keuze van de scholen of de klaslokalen die airconditioning krijgen. ,,De besluitvorming is in handen van de schooldirecties.”
Aan het einde van de bijeenkomst is afgesproken om het hitteprotocol dat op scholen van kracht is te herzien.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.