Coalitiepartner PNP bevraagt minister over strafbaarheid van zijn handelen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ,,Ik heb bedrijven geen dubbeltje belasting van het jaar 2017 en daarvóór kwijtgescholden. De Ontvanger past voor die jaren een saneringsbeleid toe, waarbij de focus voor nu gericht is op de inning van belastingschulden van 2018 tot heden.”

kwijtshceldenZo heeft Financiënminister Javier Silvania (MFK) gisteren de Staten meegedeeld.
Dat sloeg in als een bom bij de oppositie, waarvan MAN-Statenlid Giselle Mc William terstond via een interruptie opheldering vroeg van de minister. Ze verwees naar berichten van Silvania op zijn Facebookpagina begin vorig jaar, waarin hij het weldegelijk had over kwijtschelding; dat zou alles bij elkaar zo’n 3 miljard gulden zijn.
Gisteren werd een debat vervolgd dat in mei vorig jaar was geschorst. Het gaat allemaal om ‘kwijtschelding’ van oude belastingschulden. PNP-parlementariër Sheldry Osepa, tevens coalitiepartner, wilde van de minister meer duidelijkheid krijgen over het vonnis in hoger beroep van het Hof van Justitie, gedateerd 10 augustus 2023. In deze uitspraak hebben de drie rechters hun oordeel uitgesproken over de vrijstelling van belastingbetaling door bedrijven én de geldigheid van zijn Facebookberichten daarover. Osepa zei zelfs dat ‘het mij lijkt dat sprake is van een ambtsmisdrijf’.
De Financiënbewindsman is niet ingegaan op de interrupties van de Statenleden en volstond met de mededeling dat er ‘geen sprake is van kwijtschelding’. Hij heeft opnieuw gerefereerd aan het aangepaste invorderingsbeleid van de Ontvanger. Deze zou de openstaande belastingschulden over de jaren van 2017 en daarvoor niet actief innen, maar zich focussen op de actuelere schulden vanaf 2018 en recenter.
Ook op de vraag van Mc William wie de opdracht had gegeven voor de kwijtschelding van liefst 16 miljoen gulden aan ‘een MFK-bevriende onderneming’, is Silvania niet ingegaan. Hij verwees naar documenten die nu ter inzage liggen bij de Statengriffie, maar voegde eraan toe vanwege privacy-gevoeligheid niet alle stukken vrij te kunnen geven. In dit opzicht heeft hij het ook gehad over ‘politici en politieke partijen’ die de fiscus veel belastinggeld verschuldigd zouden zijn.
Behalve Mc William heeft ook PAR-fractievoorzitter Quincy Girigorie door middel van interruptie aan Silvania vragen gesteld over drie niet bij naam genoemde bedrijven. Hij meent dat tijdens de vorige regering deze ondernemingen wel degelijk zijn gesommeerd om hun schulden aan de fiscus af te lossen.
Met die constatering wilde Girigorie de aantijgingen van de Financiënminister ontkrachten. Want Silvania had het in zijn introductie alsook tijdens de beantwoording van de vragen van de Statenleden telkens over dat de vorige coalitie van PAR, MAN en PIN niets had ondernomen in 2017 en de jaren ervoor om de vele miljoenen aan belastinggelden op straat te innen.
In dat opzicht stelt de Financiënminister de retorische vraag aan Girigorie en zijn PAR-collega Ana-Maria Pauletta waarom van hem wél wordt verwacht die schulden te laten invorderen, terwijl de vorige regering dit zou hebben nagelaten. ,,De PAR, MAN en PIN hebben niets gedaan. Er werd nauwelijks een cent belasting geïnd. Het is dan ook geen wonder dat toen ik in 2021 Financiënminister werd, ik een lege overheidskas aantrof.”
Verder hebben de Statenleden van de oppositiepartijen PAR en MAN het Silvania zeer kwalijk genomen dat hij pas gisterochtend door hen opgevraagde documenten bij de Staten liet bezorgen. In dit verband heeft Girigorie tevergeefs aan Statenvoorzitter Charetti America-Francisca (MFK) gevraagd om de vergadering in de Centrale Commissie van het parlement gedurende twee uur te schorsen om de stukken in te zien dan wel nader te bestuderen. Dit voorstel is niet ter stemming gebracht, maar door de parlementsvoorzitter afgewezen.
De minister zei dat er nu wel kritiek is, maar tenminste is er nu invorderingsbeleid; daarvoor was er niets duidelijk en gebeurde het volgens hem allemaal in achterkamertjes. Maar daartoe uitgedaagd, kwam hij niet met bewijzen op de proppen. In zijn betoog nam Silvania het op voor ‘Ma Yèyè’, die aangepakt wordt, terwijl de miljonairs vrijuit gingen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.