BVCA: Vrije import van goederen zou voordelig zijn voor Curaçao

Van onze redactie
Willemstad - Robbin Martina, voorzitter van de Belangenvereniging Curaçaose Agenturen (BVCA), denkt niet dat de importeurs op het eiland op korte termijn iets zullen merken van het geassocieerd Caricom-lidmaatschap.

caricom1,,De acties van Caricom lijken vooral gericht op beleid. De vraag is hoe zich dat vertaalt naar de verschillende sectoren. Ons bedrijf, bijvoorbeeld, importeert producten uit Jamaica en betaalt invoerrechten. Gaat dat nu veranderen?”
Curaçao is sinds kort, eind vorige maand, geassocieerd lid van de Caribbean Community (Caricom). Caribisch Netwerk bericht erover.
Twintig jaar geleden importeerde Curaçao de meeste producten nog vooral uit Europa en de Verenigde Staten en later ook uit China. ,,Nu komt er veel meer uit de regio”, zegt de BVCA-voorman. ,,Dat komt ook omdat er op ons eiland meer mensen uit die landen wonen. Voor ons zou het Caricom-lidmaatschap dus iets kunnen betekenen als de importbarrières zouden wegvallen, zoals de invoerrechten.”
,,Tot nu toe heeft alleen Barbados alle import- en exporttarieven verlaagd”, weet Martina. ,,Dat is dan ook een welvarend land.” Barbados is binnen Caricom de drijvende kracht achter het streven naar een Caribbean Single Market. Dit zou dan in beginsel betekenen vrije goederenverkeer tussen de aangesloten landen. Maar op Curaçao produceren we heel weinig, we importeren vooral veel.”
Vrije import van goederen zou voordelig zijn voor Curaçao, zegt hij tegen het Antilliaans Dagblad. ,,Maar het zal wel even duren voor dat er werkelijk sprake is van een Caribbean Single Market Economy, als dit al haalbaar is!”

carisom2


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.