Sinds begin 2018 betaalt overheid niet meer

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Stichting Buro Ziektekostenvoorzieningen (BZV) vordert een bedrag van ruim 1,1 miljoen van het Land, specifiek van het ministerie van GMN, wegens achterstallige huurbetalingen.

F00BZV gebouwDat haalt het Antilliaans Dagblad uit een schrijven van de vereffenaars van de stichting. Vorige week hebben zij de hoogste ambtenaar van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), secretaris-generaal Sharlon Melfor, laten weten dat de schuld aan niet-betaalde huurpenningen flink is opgelopen.

Buro Ziektekostenvoorzieningen is ‘in liquidatie’; niet meer actief dus, maar het is aan de vereffenaars alles in het werk te stellen om openstaande bedragen te incasseren. Oók als het een schuld van het Land betreft.

Al ten tijde van een vorige regering, namelijk in augustus 2018, heeft het ministerie de huurbetaling plotseling stopgezet; en wel met terugwerkende kracht met ingang van februari dat jaar. Het betreft de huur voor het BZV-gebouw te Brievengat.

,,De vereffenaars hebben nooit ingestemd met dit eenzijdige besluit”, aldus Etzel Rosenda en Myron Christina. Zij wijzen erop dat de afdeling Jeugdgezondheidszorg (JGZ ofwel ‘Salú Hubenil’) sinds 1 juli 2014 een gebouw huurt van de Stichting BZV. Het gebouw is gelegen aan de Kaya Charles Maduro. De maandelijkse huurprijs bedraagt 14.000 gulden.

Hoewel de vereffenaars nooit hebben ingestemd met de stopzetting van de huurbetaling, heeft BZV destijds wel rekening gehouden met de slechte financiële situatie van de Curaçaose overheid en daarom het ministerie van GMN de nodige tijd gegund.
Echter, in maart 2022 - toen het huidige kabinet-Pisas (MFK/PNP) - al geruime tijd in het zadel zat, werd een brief overhandigd aan GMN, waarin het openstaande bedrag van op dat moment, in totaal 728.000 gulden, werd gevorderd.

,,Tot op heden hebben de vereffenaars geen reactie op deze brief ontvangen”, stellen Rosenda en Christina in hun brief van 12 juni jongstleden aan SG Melfor. De huurschuld is per heden, juni 2024, inmiddels opgelopen tot 1.106.000.

De verantwoordelijk minister voor GMN is tevens de bewindspersoon die verantwoordelijk is voor het ministerie van Financiën, namelijk Javier Silvania (MFK). Hij nam de GMN-portefeuille over van zijn partijgenoot Dorothy Pietersz-Janga toen zij aftrad als minister.
Laatstgenoemde kreeg het eerder aan de stok met de vereffenaars van BZV doordat zij uit het niets instructie gaf om de lopende en zelf gewonnen juridische procedures tegen de voormalige BZV-bestuurder stop te zetten, terwijl sprake was van miljoenenclaims die later - nadat de vereffenaars zich niets aantrokken van de ‘opdracht’ - ook in hoger beroep wonnen.

De vereffenaars van BZV zeggen ernaar te streven in deze kwestie van de huurachterstand te streven naar ‘een minnelijke manier om dit proces af te ronden’, zeker gezien het feit dat het een overheidsministerie betreft.

Daarom verzoeken zij topambtenaar Melfor om een betalingsregeling voor te stellen waarmee de achterstand wordt ingelopen en de lopende verplichtingen voortaan tijdig worden voldaan. Het is nog onbekend hoe de regering reageert op dit verzoek.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.