DNB-topman: Centrale bank moet in alle vertrouwen werk kunnen doen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Centrale banken, zoals die van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), kunnen hun rol om te zorgen voor financiële stabiliteit alleen vervullen met een duidelijk mandaat. ,,Onafhankelijk van politieke grillen”, aldus president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB).

DNB3Hij was gisteren hoofdspreker tijdens de jaarlijks businesslunch van de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) in het Renaissance Curaçao Resort. Het Antilliaans Dagblad was er bij. Knot sprak een volle zaal met lokale zakenlieden toe.
,,In alle vertrouwen”, benadrukt de topman van DNB over het mandaat en het werk van in dit geval de CBCS. ,,Alleen als we het vertrouwen van onze overheid hebben en onafhankelijk zijn van de politiek, kunnen we doen wat we moeten doen: zorgen voor financiële stabiliteit en vertrouwen in het financiële stelsel.”
Knot sprak in de ‘wij’-vorm: Om als centrale bank die rol zo goed mogelijk te spelen, is het belangrijk dat we samenwerken met de andere teamleden. ,,Niet alleen met de overheid, maar ook met andere centrale banken, de financiële sector en het bedrijfsleven. Daarom ben ik blij hier nu te zijn om onze banden met de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) en met uw bedrijfsleven verder aan te halen. Ik ben ook blij dat ik vandaag te gast mag zijn, omdat ik weet dat u een belangrijke rol kunt en wilt spelen in de transitie naar een duurzame economie hier op Curaçao. Want uw acties spreken voor zich.”
Een duurzame financiële sector is, vervolgt Knot, ook een sector die witwassen tegengaat. ,,Het is veelbelovend dat er op Curaçao een Nationale Risicobeoordeling is uitgevoerd. En dat Sint Maarten er hard aan werkt om dat ook voor elkaar te krijgen. Deze beoordeling maakt duidelijk wat de resterende kwetsbaarheden zijn. Ik hoop en verwacht dat deze voldoende zullen worden aangepakt vóór de volgende beoordeling door de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) later dit jaar.”DNB2Jeu
De DNB-voorman houdt een pleidooi voor ‘het streven naar diversificatie’; zoeken naar andere zakelijke mogelijkheden buiten de toeristische sector, ter bescherming van natuur en milieu maar ‘natuurlijk ook dat diversificatie uw economie minder kwetsbaar maakt’. ,,Een kwetsbaarheid die u hebt ervaren tijdens de pandemie.”
Diversificatie is volgens Knot mogelijk door te investeren in de energietransitie - ‘een dubbele stap naar een duurzame toekomst’. ,,Die overgang kost tijd, geld en menskracht. Het vereist investeringen en inspanningen, het vereist ondernemers met durf en daadkracht. En de wil om samen te werken. Want een dunbevolkt eiland als Curaçao kan deze overgang niet alleen maken. Er moeten buitenlandse investeringen worden aangetrokken en er moet internationaal worden samengewerkt. En dat is wat u aan het doen bent.”

Foto's Jeu Olimpio

‘Stap voor stap naar een duurzame toekomst’...

Wilt u de speech van DNB-president Klaas Knot lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.