Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Plaza Hotel in Punda wordt op 17 september voor de derde keer te koop aangeboden op een veiling. Twee eerdere pogingen van Girobank om via een openbare verkoop een deel van de miljoenenschuld terug te krijgen liepen uit op een fiasco.

F09 Plaza HotelIn juni 2017 was de schuld aan Girobank opgelopen tot bijna 26 miljoen gulden. De directie van de in zwaar weer verkerende bank bevestigt de datum van de veiling, maar wil er verder niet veel over kwijt. Dat het ruim anderhalf jaar heeft geduurd voordat een nieuwe veilingdatum bekend kon worden gemaakt, heeft er mee te maken ‘dat er een en ander geregeld moest worden voordat de opdracht aan de notaris kon worden gegeven’.

Net als in juli 2017 en in november 2018 is gekozen voor Notariskantoor Naaldijk. De veilingvoorwaarden en inzetprijs waren gisteren nog niet bekend. In 2018 kocht de Amerikaan Tom Bolera het hotel tijdens de veiling onder leiding van notaris Igor Naaldijk voor 13,5 miljoen gulden. Maar Bolera kwam nooit met het geld over de brug, terwijl in de veilingcondities toch nadrukkelijk stond dat de bieder een ‘onherroepelijke bankgarantie’ moet kunnen overleggen. Destijds legde een collega-notaris uit dat de verantwoordelijkheid voor het goedkeuren van een garantie bij de executant ligt.

Dat Bolera niet betaalde was ontluisterend, alleen al omdat het jaar daarvoor, juli 2017, zijn landgenoot John Burcham eenzelfde kunstje flikte. Burcham, ceo van Allied United Financial Corporation, was net als Bolera de enige bieder en zou het gebouw voor negen miljoen dollar kopen, maar heeft nooit betaald, ook niet de 647.000 gulden waarvoor hij de inventaris zou overnemen. In oktober 2017 gaat de inboedel van hotel en casino voor de tweede keer onder de hamer. Sindsdien ligt het markante gebouw in Punda er leeg, verlaten en donker bij.

In oktober vorig jaar wees deze krant nog op de onveilige situatie die rond het hotel is ontstaan, vanwege de vervallen toestand waarin het gebouw verkeert. Toen al zou een technisch bureau op verzoek van Giro een review hebben gedaan van Plaza Hotel. Hetzelfde internationale bureau zou zijn ingeschakeld in verband met de waardebepaling van het hotelpand.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.