‘Klesch Group moet alle werknemers raffinaderij overnemen’
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Isla-vakbonden PWFC en Apri eisen, voordat getekend wordt met Klesch Group, binnen 48 uur een reeks schriftelijke garanties van de regering-Rhuggenaath.
pwfcDe voornaamste is dat Klesch, bij de gewenste overname van de exploitatie van de Isla-raffinaderij na 31 december 2019, alle bestaande werknemers per 1 januari 2020 overneemt. Ook willen Petroleum Workers Federation of Curaçao (PWFC) en Asosiashon pa Empleadonan Staf di Refineria Isla (Apri) dat Klesch de bestaande salarissen zal uitbetalen.
Het Amerikaanse concern waarmee momenteel op exclusieve basis wordt onderhandeld om de nieuwe operator van Isla en Bullenbaai te worden, zou ook alle huidige secundaire arbeidsvoorwaarden moeten respecteren en behouden zoals ze nu zijn. Dat geldt tevens voor het openhouden van de Policlinic voor Isla-personeel en hun gezinsleden.
Klesch moet, als het aan PWFC en Apri ligt, ook de aan de raffinaderij gelieerde organisaties en verenigingen behouden/blijven ondersteunen, zoals sportvereniging Asiento en Kooperativa di spar i krédito Empleadonan Petrolero (KEP).
De toekomstige exploitant, waar overigens nog geen overeenstemming mee is bereikt, dient verder met de bestaande aannemers in zee te gaan voor de onderhoudswerkzaamheden op het Isla-terrein. En tot slot is een ‘eis’ dat Klesch de Curaçaose raffinaderij uiterlijk per 1 maart 2020 weer in gebruik neemt, oftewel laat produceren.
De brief is gisteren gestuurd naar zowel premier Eugene Rhuggenaath (PAR) als naar vicevoorzitter Eugene Cleopa (MAN) van de Staten. De bonden wijzen er onder meer op dat overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK), eigenaar en verhuurder van de raffinaderij, heeft aangegeven dat de Isla niet per 1 januari operationeel zal kunnen zijn.
Gherrel Remilia van Apri en Angelo Meyer van PWFC stellen dat het Isla-personeel tot nu toe alle medewerking heeft verleend aan de due diligence door Klesch. Zij willen niet dat de regering zomaar een overeenkomst aangaat met Klesch en daarmee de werknemers aan zaken bindt waar ze zelf geen invloed op hebben.

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).