Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Geld moet rollen, dat is economie. Dat zegt voormalig managing director van de Maduro en Curiel’s Bank (MCB) Ron Gomes Casseres.

casseres,,En economie is gebaseerd op vertrouwen. Geld dat rolt, zorgt voor een groeiende economie. Wat moeten we dus doen? Zorgen voor vertrouwen! En dat doe je door positief te zijn en optimisme uit te stralen.”
Dat mist Gomes Casseres een beetje. Zowel bij de private sector als bij de publieke sector, maar ook bij de media. ,,Kijk, voor grote projecten lopen de mensen niet direct warm. Als je iets nieuws begint, iets groots, dan duurt het zomaar een paar jaar voor dat staat. Dat kan dan wel heel goed zijn, maar de mensen kijken toch vooral naar de dag van morgen. En nu kijken ze bezorgd naar de dag van morgen. En dus moet je de goede dingen die nu gebeuren en ook direct effect hebben benadrukken en zelfs uitvergroten. Dat werkt psychologisch door. Als je steeds hoort ‘het gaat slecht’, dan geloof je dat toch? En dan ga je ernaar handelen. Nou andersom werkt het ook zo, misschien nog wel sterker, want mensen wíllen nu eenmaal graag dat het goed gaat. Dus dat voordeel heb je al.”
Gomes Casseres geniet van minister-president Rhuggenaath als die het woord ‘huntu’ gebruikt. ,,Want samen moet je het doen. De regering en het bedrijfsleven moeten elkaar versterken. Ze moeten samenwerken. De regering moet geen drempeltjes opwerpen, nee ze moeten de rode loper uitleggen bij goede initiatieven vanuit het bedrijfsleven. En andersom moeten ondernemers niet vragen wat de overheid voor hén kan doen, maar zeggen ‘kunnen we dit samen doen?’ Rhuggenaath geeft met zijn huntu niet alleen het goede voorbeeld aan zijn regering, maar aan de hele gemeenschap. Ik zag vorige week twee ministers, gezusterlijk naast elkaar zitten tijdens een persconferentie. Ze pakten samen een project op, dat is toch geweldig!”
Moeten we het toch ook nog even over de media hebben. Als we stellen dat de media de functie hebben van waakhond van de maatschappij, zegt Gomes Casseres: ,,En die is heel belangrijk! Ik zeg ook niet dat je die overboord moet gooien. Je moet als media kritisch blijven, scherp blijven rapporteren en zonder aanziens des persoons alles durven schrijven of uitzenden. Tegelijkertijd kun je het positieve nieuws de nodige aandacht schenken. En als er slecht nieuws is, de lichtpuntjes eruit halen. Of als er eens een goed initiatief is, niet direct de advocaat van de duivel spelen en je afvragen of het wel een haalbare kaart is, of de nadelen ervan eruit lichten. Dat is niet nodig. Jij kunt 10 negatieve dingen opnoemen, ik zet er 10 positieve tegenover, nee 15. We willen toch een groeiende economie? Dan zullen we samen op moeten trekken, met z’n allen. Huntu inderdaad.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.