Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het plan van Curaçao Tourist Board (CTB) om negen openbare stranden te verbeteren, is goedgekeurd door de ministerraad. De stranden zullen beter gefaciliteerd, beveiligd en onderhouden worden.

strandenDat zegt interim-directeur Hugo Clarinda desgevraagd tegen deze krant. De bedoeling is dat er bij de Caracasbaai, Boca Sami, Daaibooi, Grote Knip, Kleine Knip, Playa Forti, Playa Jeremi, Playa Lagun en Santa Cruz faciliteiten komen als toiletten, douches en strandbedjes. Maar ook dat de stranden beter worden onderhouden, goed worden beveiligd (in samenwerking met toeristenpolitie Politur) en dat er snackbars zijn die kwaliteit leveren.
Het zogenaamde ‘strandenplan’ werd in 2014 al ingediend bij de toenmalige minister van Economische Ontwikkeling, Stanley Palm. Toen ging het nog om zeven stranden, daar zijn er inmiddels twee aan toegevoegd. Een overheidscommissie - waarin onder meer de ministeries van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) en het CTB zijn vertegenwoordigd - werkt nu aan de herziening en verdere ontwikkeling van het bestaande plan.
,,We hebben net geïnventariseerd wat er nodig is op de verschillende stranden en gaan nu een begroting opstellen om te kijken welke kosten gemaakt moeten worden om het plan tot uitvoering te brengen en hoe wij dat gaan financieren”, legt Clarinda uit. Vorig jaar werden de kosten voor de gewenste ontwikkeling van de Caracasbaai geraamd op meer dan een miljoen gulden. ,,Maar dit strand is lang en groot. Het zal voor elk strand verschillend zijn”, aldus de CTB-directeur.
De ontwikkeling van het plan moet een impuls geven aan het toerisme. Voor toeristen zijn de bountystranden van Curaçao namelijk de nummer 1-attractie, zo stelt Clarinda. ,,Maar nu hebben nog te veel stranden geen faciliteiten. Op Jeremi is bijvoorbeeld geen toilet. Mensen moeten naar de mondi of in zee om hun behoefte te doen”, zegt de CTB-directeur. ,,Dat is niet hygiënisch, niet leuk voor de mensen zelf, maar ook niet voor de toeristen die het strand bezoeken.” Kortom: de ontwikkeling van het strandenplan moet een bezoek aan (de stranden van) Curaçao nog aantrekkelijker maken.
Daarnaast moet het een heleboel arbeidsplaatsen genereren. ,,Er is bijvoorbeeld personeel nodig dat in de snackbars werkt, dat de stoelen verhuurt, dat de stranden bewaakt en dat alles netjes schoonmaakt en onderhoudt”, somt Clarinda op. ,,Om ervoor te zorgen dat werkzoekenden hier als eerste voor in aanmerking komen, zal worden samengewerkt met SOAW (het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, red).” Deze medewerkers zullen overigens niet betaald worden door de overheid, de werkzaamheden moeten ‘self sustainable’ zijn, net als op de privéstranden, voegt de CTB-directeur eraan toe.
Mensen hoeven niet te vrezen dat zij in de toekomst moeten betalen om op de genoemde stranden te mogen. ,,Nee, ze blijven openbaar. Dat is duidelijk vastgelegd in het besluit van de ministerraad: de stranden moeten toegankelijk en gratis blijven voor de lokale mensen. Er mag dus geen entree worden gevraagd om er te mogen zwemmen”, reageert Clarinda stellig.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.