Van een onzer verslaggevers
Den Haag/Willemstad - Minister Stef Blok (VVD) van Buitenlandse Zaken heeft Suriname zijn verontschuldigingen aangeboden voor zijn omstreden uitlatingen over dat land. Ook aan Aruba, Curaçao en Sint Maarten heeft hij excuses gemaakt. Zo melden diverse Nederlandse media.

blokIn een brief aan zijn Surinaamse collega Yldiz Pollack-Beighle herhaalt Blok dat hij uitspraken heeft gedaan die hij ‘niet had moeten doen’. Hij erkent dat hij zich ‘in te scherpe bewoordingen heeft uitgelaten’. Hij zegt dat hij ‘de scherpte van de discussie’ heeft opgezocht en dat hij daarbij ‘illustraties heeft gebruikt die ongelukkig zijn’.
Blok vindt het belangrijk zijn ‘oprechte excuses’ over te brengen, mede gezien het grote belang dat hij hecht aan de relatie met het land. Nederland wil de betrekkingen met Suriname al lange tijd herstellen en bijvoorbeeld ambassadeurs uitwisselen.
De Koninkrijksminister van Buitenlandse Zaken heeft ook de premiers van Aruba, Curaçao en Sint Maarten benaderd om zijn spijt te betuigen. Zij waren boos omdat Blok ook hen vertegenwoordigt en zijn uitglijders dus op hen afstralen. Ze stoorden zich vooral aan Bloks stelling dat de multiculturele samenleving nergens echt slaagt.
Alle landen die daar behoefte aan hadden, hebben inmiddels uitleg en/of excuses van Blok ontvangen, meldt zijn ministerie. Of dat ook geldt voor bijvoorbeeld Polen en Tsjechië, die hij afschilderde als landen vol vreemdelingenhaat, wil het departement in Den Haag niet zeggen.
Blok had vorige week in een brief aan de Kamer al laten weten te betreuren dat zijn uitspraken aanstoot hebben gegeven. In de brief neemt hij geen afstand van zijn uitspraken. Voor de oppositiepartijen SP en PvdA was de uitleg van Blok onvoldoende. De linkse partijen willen dat de Kamer van reces komt om opheldering te vragen aan Blok.
Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en CU voelen daar echter niets voor. Zij vinden de ‘excuusbrief’ van Blok voldoende. Een eventueel debat na de zomervakantie zal door de VVD, D66 en CU niet geblokkeerd worden.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.