Van een onzer verslaggevers

Willemstad/New York - Klimaatverandering vormt een bedreiging voor de sociale stabiliteit en kan uiteindelijk leiden tot regionale spanningen.

rhuggenaathEn wanneer klimaatverandering de internationale stabiliteit en veiligheid bedreigt, heeft de VN Veiligheidsraad de verantwoordelijkheid om op te treden.
Dat waren de woorden van premier Eugene Rhuggenaath (PAR) gisteren tijdens een debat over klimaat en veiligheid van de Raad in New York. De minister-president van Curaçao vertegenwoordigde het Koninkrijk der Nederlanden op verzoek van de minister van Buitenlandse Zaken in het kader van het lidmaatschap van het Koninkrijk der Nederlanden aan de VN Veiligheidsraad.
Tijdens de bijeenkomst gisteren werd specifiek aandacht besteed aan de gevolgen van klimaatverandering voor de Small Island Developing States. ,,Als premier van Curaçao, een kleine eilandontwikkelingsstaat in het Caribisch gebied, kan ik bevestigen dat het verband tussen klimaatverandering en veiligheid duidelijk en onbetwistbaar is voor ons volk en voor die van andere landen van het Koninkrijk, met name Aruba en Sint Maarten”, zei Rhuggenaath.
Dat komt met name door de specifieke kwetsbaarheden waarmee kleine eilandstaten kampen, zoals ‘kleine open economieën, inadequate infrastructuur en schaarse middelen om deze complexe uitdagingen het hoofd te bieden’. Het versterken van weerbaarheid is daarom een noodzaak, aldus de minister-president.
,,We hebben het gezien met de orkanen vorig jaar. We zijn er getuige van geweest dat dit effect heeft op de maatschappij en op de economie. En dit kan uiteindelijk ook weer verschuiving, migratie en sociale spanningen veroorzaken”, zo zei Rhuggenaath. ,,Wij zijn er daarom van overtuigd dat er een direct verband bestaat tussen klimaatverandering en bedreiging van de veiligheid. De huidige versnelde klimaatverandering is van invloed op iedereen.”

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.