Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) gaat in afwachting van een besluit over de huidige panden die gezondheidsproblemen bij het personeel veroorzaken, per direct op zoek naar een tijdelijke werkplek.

koeimanDat heeft minister Hensley Koeiman (MAN) van SOAW in gesprek met deze krant verklaard. Het plan voor de tijdelijke huisvesting vloeit voort uit het overleg gisteren tussen de bewindsman, een delegatie die het personeel vertegenwoordigt en de ambtenarenvakbond Abvo. ,,Het plan is dat de ambtenaren die nu niet aan het werk zijn vanwege de gezondheidsklachten die het gebouw veroorzaakt, zo snel mogelijk worden ingezet om cliënten te helpen bij de Kasnan di Bario in Brievengat, Otrobanda en Santa Maria”, aldus Koeiman.
De bewindsman heeft de architect die de situatie van de panden onderzoekt gevraagd om zo snel mogelijk, dat wil zeggen binnen drie weken, verslag uit te brengen. Afgelopen maandag sprak de bewindsman nog over vier weken, maar die periode is nu ingekort.
Volgens vakbondsman Gregory Wilson van de Abvo willen de ambtenaren van SOAW best wel werken maar niet in de huidige twee panden van het ministerie. ,,De circa 60 ambtenaren die om gezondheidsredenen niet langer in de panden willen werken, willen echt wel werken. Gisteren was het voor hen de tweede dag waarop zij niet op het werk zijn verschenen maar naar het gebouw van de Abvo zijn gegaan”, aldus Wilson. De ambtenaren zijn gisteren niet naar Arbo Consult gegaan. ,,Bij een eerder bezoek afgelopen maandag heeft de dienst aan hen meegedeeld geen ziektebrieven te zullen tekenen voor hun afwezigheid vanwege de klachten die zij hebben. De Arbo wil zich duidelijk niet in deze kwestie mengen. In het verleden hebben zij al aangegeven wat voor verbeteringen er aan de panden aangebracht moesten worden”, zo stelt de vakbondsman.
Wilson stelt gisteren een opmerkelijke brief van de minister te hebben ontvangen. ,,In een brief die persoonlijk aan mij was gericht, ben ik aangesproken op het feit dat de ambtenaren werk zouden weigeren. Het is ongebruikelijk dat een brief naar de vakbondsbestuurder gaat. Normaal zijn de brieven aan de vakbond gericht, niet aan de bestuurders ervan. De werknemers die niet meer in het gebouw willen werken, hebben gisteren verklaard dat zij hun zaak nu aan de vakbond overdragen en dat wij hen vertegenwoordigen”, aldus Wilson, die benadrukt dat de ambtenaren niet in staking zijn en ook geen werk weigeren. ,,Het gaat erom dat de werknemers al meer dan drie jaar klachten hebben door de werkomgeving. Voor hen is de maat nu vol.”
Koeiman laat in een reactie weten dat er ‘een paar onjuistheden in de brief zijn geslopen’. De brief moet daarom als niet verzonden worden beschouwd, aldus de minister.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.