Van onze redactie

Willemstad - ,,Jammer voor de eilanden in het Caribisch gebied. Of het Nederlandse gemeenten zijn of niet: bij een invasie van Venezuela zal Nederland zelf moeten terugvechten.”

staatalleenvoorDat schrijft Marineschepen.nl in ‘Dossier Venezuela’. Marineschepen.nl is naar eigen zeggen een onafhankelijke website en ‘dus geen website van de Koninklijke Marine/het ministerie van Defensie of defensiebedrijven’. Zo meldt de site.
,,Aruba, Curaçao, Bonaire, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba vallen niet onder het Navo-verdrag, waarin staat dat bij een aanval alle Navo-landen ten strijde zullen trekken. In artikel 5 (van het Noord-Atlantisch Verdrag van 1949, red.) wordt gesproken van alleen aanvallen in Europa en Noord-Amerika. Er worden een paar uitzonderingen gemaakt: Franse departementen in Algerije, Turkije en eilanden ten noorden van de Kreeftskeerkring. De genoemde eilanden liggen ten zuiden van de Kreeftskeerkring.”
Natuurlijk kan Nederland de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk vragen om te helpen, vervolgt auteur Jaime Karremann van Marineschepen.nl. De VS hebben Forward Operating Locations op Curaçao en Aruba, voornamelijk gericht op drugsbestrijding. Groot-Brittannië en Frankrijk hebben overzeese gebiedsdelen in het Caribisch gebied, maar dat zijn Bovenwindse Eilanden en die liggen verder naar het noorden. ,,Het is echter de vraag of ze zin hebben om te helpen. Niets zegt dat ze ‘ja’ moeten antwoorden. Daarnaast kunnen zij hun hulp ook beperken tot inlichtingen, wapens, en besluiten om geen schepen of vliegtuigen te sturen.”
Karremann stelt op zijn eigen website dat ‘in Nederland nog weleens lacherig wordt gedaan over de Venezolaanse marine’. Zo zei toenmalig minister van Defensie Henk Kamp (VVD) in maart 2006 dat Nederland een aanval van Venezuela makkelijk af zou slaan. Kamp reageerde daarmee op de ongerustheid in de Tweede Kamer over de veiligheid van de eilanden. Kamp zag geen enkel probleem; de Nederlandse marine zou volgens hem genoeg slagkracht hebben om ‘het tweedehands marineschip van Venezuela’ te weerstaan.

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).