Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De ABC-eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao waren in het weekeinde ‘wereldnieuws’. Dankzij president Nicolás Maduro van buurland Venezuela.

abcnyt
Een zoektocht op het internet laat zien dat talloze lokale en internationale mediahuizen aandacht hebben besteed aan het voor 72 uur dichtgooien van de grenzen tussen de Benedenwindse Eilanden en het Venezolaanse deel van het Zuid-Amerikaanse vasteland.
Of zoals de gezaghebbende New York Times kopt: ‘Maduro Cuts Off Venezuela’s Air and Sea Traffic With 3 Island Neighbors’. Het bericht ging de wereld rond. Van de Verenigde Staten en Zuid-Amerika tot in Europa, waar onder andere Spaanse media in hoofdstad Madrid er melding van maakten. Waaronder El País.
Van de internationale persbureaus was zowel de Engelstalige als Spaanstalige versie van Associated Press (AP) er vrijdagavond lokale tijd als een van de eerste bij, overgenomen door onder andere ABCNews. Ook persbureau Reuters bracht zaterdag het bericht: ‘Presidente Venezolano Maduro ordena cierre 72 horas intercambio comercial con islas vecinas’.
Nicolás Maduro en alles wat uit Caracas komt is ‘hot’. Dit is al tijden het geval vanwege de politieke, financieel-economische, sociale en ook steeds meer humanitaire crisis die er heerst. En dit keer raakt het rechtstreeks de drie eilanden voor Venezuela’s Caribische noordkust: Curaçao en Aruba, met ieder hun status als zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden, en Bonaire als integraal onderdeel van de Nederlandse Staat.
Eerder al sloot Maduro de grens met buurland Colombia ten zuiden van Venezuela. Ook dat ging gepaard met een golf aan internationale berichtgeving; met commentaren variërend van volstrekte verbijstering tot aan verontwaardiging en belediging. Dat was eind 2016. Nu zijn de ABC-eilanden het doelwit.
In Nederland kwam de berichtgeving over de jongste maatregel van de Venezolaanse president in het weekeinde op gang. Met meldingen door de NOS, Nu.nl, De Telegraaf, de Volkskrant en zelfs regionale media zoals het Dagblad van het Noorden.
Volgens laatstgenoemde heeft de actie ‘weinig gevolgen voor de ABC-eilanden’, maar het dagblad geeft niet aan waar deze stelling op wordt gebaseerd. De landelijke Volkskrant meent dat de maatregel door Caracas op een ‘opvallend moment’ plaatsvindt: ,,Nederland is dit jaar lid van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en zal, net als binnen de Europese Unie, mogelijk mee moeten beslissen over sancties tegen Venezuela, die de economie van de ABC-eilanden kunnen schaden.”
Daarnaast noemt de correspondent op Curaçao het bijzonder dat juist de komende dagen veel hoge Nederlandse politieke vertegenwoordigers de ABC-eilanden zullen bezoeken. Onder hen zijn staatssecretaris Raymond Knops (CDA) van Koninkrijksrelaties en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer. Op Aruba is dinsdag en woensdag het zogeheten Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko), met eveneens een delegatie uit de Eerste en Tweede Kamer.
De Telegraaf kopt ‘Boos en bezorgd om Venezuela’. ,,Boosheid en bezorgdheid strijden om voorrang bij de premiers Rhuggenaath en Wever-Croes.” Premier Evelyn Wever-Croes (MEP) van Aruba zegt desgevraagd dat ze ‘bezorgd’ is. „Er zijn nauwe economische, culturele en familiale banden tussen de Caribische eilanden en het koninkrijk Venezuela. Het eenzijdig sluiten van de grens heeft een zeer negatieve impact.”
Nederlandse grootste krant citeert het Antilliaans Dagblad: ,,Als extra reden voor zijn opmerkelijke stap stelt Maduro dat Venezolaans goud, zilver en koper via de ABC-eilanden zouden worden weggesluisd. De Curaçaose premier Eugene Rhuggenaath (PAR) noemt die uitlatingen in het Antilliaans Dagblad onbegrijpelijk.”
Rhuggenaath vindt de grenssluiting onacceptabel: „Dit is geen manier om een buurland te behandelen.”
President Maduro sloot één keer eerder alle grenzen met de ABC-eilanden, herinnert De Telegraaf zich nog. Dat was in juli 2014 nadat de hoge Venezolaanse militair Hugo Carvajal op het vliegveld van Aruba werd aangehouden, op verzoek van de Verenigde Staten die uitlevering wilden wegens verdenking van drugshandel.
NRC wijst erop dat op de ABC-eilanden olieraffinaderijen zijn gevestigd van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA, alsmede van het Amerikaanse dochterbedrijf Citgo van PdVSA. Maar deze krant weet nog niet dat op Aruba Mike Eman (AVP) als premier intussen is vervangen door Wever-Croes: ,,Volgens de Arubaanse minister-president Mike Eman verblijven er zo’n 12.000 Venezolanen illegaal op het eiland”, schrijft NRC.
Door het sluiten van de grenzen zegt Maduro de economische belangen van Venezuela te verdedigen. ,,Er heerst een extreme economische en politieke crisis in het Zuid-Amerikaanse land. Mega-inflatie, schaarste aan eten en medicijnen en harde repressie dragen bij aan een exodus van Venezolanen. Veelal vertrekken zij naar buurlanden, maar soms ook naar de ABC-landen, die vlak bij Venezuela liggen, zag onze correspondent Nina Jurna.” Aldus NRC.
Volgens NOS-correspondent Dick Drayer op Curaçao kan de blokkade in theorie flinke gevolgen hebben voor de eilanden. ,,Al zal dat nu nog meevallen”, zegt hij. ,,Luchtverkeer tussen de eilanden en Venezuela is er bijna niet meer. Maar het zeeverkeer is fors. Er is een grote olieraffinaderij op Curaçao voor olie uit Venezuela. En er wordt veel groente en fruit uit Venezuela geïmporteerd.”
De correspondent voor de Nederlandse publieke omroep is verbaasd over de stap van Maduro. ,,De hoeveelheid smokkelwaar waar we over spreken is voor Curaçao weliswaar groot, maar voor Venezolaanse begrippen heel klein. Er wordt veel meer gesmokkeld naar Colombia.” Zoals gemeld sloot Maduro eerder ook al de grens met Colombia voor 72 uur. Toen zei Maduro dat ‘de maffia’ de wind uit de zeilen moest worden genomen.
In de regio eveneens redactionele ruimte voor de boycot, zoals in de Jamaica Gleaner: ‘Venezuela Orders Cut Off Of Air, Sea Traffic With ABC Islands’. Sputnik International in Mexico kopt: ‘Venezuela Cuts Transport Connection With Neighboring Islands to Fight Smuggling’. De Brisbane Times doet vanuit de Colombiaanse stad Medellín verslag: ‘Venezuela cuts off air and sea traffic with three neighbours’. En de Voice of America brengt: ‘Venezuelan President Shuts Down Travel to Aruba, Bonaire, Curaçao’. Ook La Nación in Argentinië en andere Zuid-Amerikaanse media brengen het in hun kranten en op hun websites.
In eigen land, Venezuela, is er evenzo veel aandacht voor de jongste opmerkelijke actie van het staatshoofd, die door voormalige president Hugo Chávez werd aangewezen om de ‘Bolivariaanse revolutie’ voort te zetten. Zo berichten TeleSur en de grote landelijke dagbladen erover, met vrijdagavond El Nacional voorop later gevolgd door El Universal, maar ook talloze minder bekende nieuwswebsites. ‘Suspenden por 72 horas toda vía comercial con Aruba, Bonaire y Curazao’.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.