Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - In de eerste tien maanden van dit jaar heeft de toeristenindustrie 749 miljoen gulden opgeleverd voor de Curaçaose economie. Dat blijkt uit cijfers van de Curaçao Tourist Board (CTB).


toeristenIn diezelfde periode heeft Curaçao 325.141 verblijfstoeristen mogen verwelkomen. Vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder is hier sprake van een daling van 11 procent. Van januari tot en met oktober 2016 bezochten namelijk 367.337 verblijfstoeristen het eiland. Ook het aantal overnachtingen in de eerste tien maanden van dit jaar vertoont ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar een negatief resultaat. Van januari tot en met oktober hebben toeristen 2.915.889 nachten op Curaçao doorgebracht; een daling van 2 procent vergeleken met 2016.
Van het aantal overnachtingen behoort 64 procent Europese toeristen toe. Europese toeristen hebben van januari tot en met oktober in totaal 1.864.375 nachten op Curaçao doorgebracht. Deze markt vertoont ten opzichte van dezelfde periode in 2016 een groei van 3 procent in het aantal overnachtingen. Ook de Noord-Amerikaanse markt vertoont een groei, en wel van 5 procent; toeristen afkomstig uit dit continent hebben in genoemde periode in totaal 437.381 nachten op Curaçao doorgebracht.
Van de 749 miljoen gulden die de toeristensector in de eerste tien maanden van dit jaar in het laatje van Curaçao heeft gebracht, is 54,1 procent (405 miljoen gulden) afkomstig van de Europese toerist. Vorig jaar hebben Europeanen in dezelfde periode 393 miljoen gulden uitgegeven op Curaçao; een stijging dus van 3 procent. Noord-Amerikaanse toeristen hebben 163 miljoen gulden uitgegeven, een stijging van 6 procent; Zuid-Amerikaanse toeristen en andere regio’s hebben respectievelijk 135 en 46 miljoen gulden bijgedragen aan de Curaçaose economie. In 2016 was dit respectievelijk 159 en 51 miljoen gulden.
Als alleen naar de resultaten van oktober wordt gekeken, is te zien dat 2.336 minder toeristen zijn aangekomen op Curaçao. In de genoemde maand werden 31.982 toeristen geregistreerd, ten opzichte van 34.318 toeristen in oktober 2016. De daling heeft - zo meldt CTB - nog steeds te maken met de situatie in Venezuela. In oktober heeft Curaçao 34 procent minder Venezolaanse toeristen mogen verwelkomen.
Europa blijft de grootste markt voor Curaçao; in oktober vertegenwoordigde dit continent 56 procent van het totaalaantal toeristen dat Curaçao bezocht. Hoewel Europa voor Curaçao nog altijd de grootste markt op het gebied van toerisme is, was ook hier in oktober sprake van een daling (-2 procent) in het aantal toeristen.
Een klein lichtpuntje voor de maand oktober: het aantal overnachtingen is met 1 procent licht gestegen. In oktober 2017 hebben toeristen 276.799 nachten op Curaçao doorgebracht. In oktober 2016 was dit 275.392.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.