Van een onzer verslaggeefsters

Willemstad - Op Sint Maarten lijkt er sprake te zijn van een trendbreuk: burgers zijn steeds vaker bereid zich bij de autoriteiten te melden met belangrijke informatie over criminele zaken.

trendbreuk Procureur-generaal Roger Bos hoopt dat die trend zich ook op Curaçao ontwikkelt.
Dat liet de nieuwe PG gisteren weten in zijn eerste officiële toespraak, die hij hield ter ere van de installatie van drie nieuwe rechters. ,,Voorheen kreeg de politie weinig informatie over criminele zaken, de massale verontwaardiging rond de plunderaars na Irma maakte dat anders”, zo meldt Bos. ,,Er werd door burgers van Sint Maarten een Facebookpagina opgestart tegen de plunderaars en er werd actief, zij het veelal anoniem, informatie gebracht naar de autoriteiten, politie en het Openbaar Ministerie. Het bevestigt dat er veel meer informatie over strafbare feiten bekend is bij het grote publiek.” En: ,,Als burgers zien dat er iets met hun informatie gebeurt, stimuleert dat enorm om meer informatie te geven.”
Wat op Sint Maarten voor die trendbreuk in het verschaffen van informatie aan de autoriteiten zorgde, is nog onduidelijk, maar ‘feit is dat het er is en dat wij als partners in de veiligheid waar moeten maken dat er iets mee gebeurt’, zo vindt Bos. ,,Als we dat goed oppakken stimuleert dat het vertrouwen in de overheid. Dat zorgt op zich voor meer meldingen. In combinatie met preventie is dat een impuls om een veilige omgeving te creëren.”
Een vergelijkbare trendbreuk wenst de PG Curaçao ook toe, zo gaf hij aan tijdens zijn toespraak: ,,Dat het niet rustig wordt na een schietincident waar vier of vijf doden vallen. Gewone wapens worden inmiddels door criminelen ingeruild voor automatische wapens, met kansen op nog meer onschuldige slachtoffers. We moeten er samen voor zorgen dat informatie op de juiste plekken komt om er wat mee te doen.”
De aanpak van de taskforce vuurwapens onder leiding van minister Quincy Girigorie (PAR) van Justitie is volgens Bos ‘een helder signaal dat we extreem geweld niet tolereren en de krachten met alle partners verenigen’. ,,Het vraagt om een burger die zich laat horen, die weerbaar wordt en informatie - desnoods anoniem - deelt. Een burger die de weg kent. En een overheid die de burger helpt, die zorgvuldig met die informatie omgaat, anonimiteit garandeert en wat met de informatie doet.”
Het Openbaar Ministerie zal zich blijven richten op de professionalisering van het opsporingsproces, zo belooft de nieuwe PG. ,,En daar hoort het contact met burgers nog veel nadrukkelijker bij. Ik wens ons als rechtspraak toe dat de burger centraal staat en blijft staan en dat wij hem het vertrouwen kunnen geven om informatie te delen en samen onze omgeving een stuk veiliger te maken.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).