Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ‘APC Bank’, de bank van het Algemeen Pensioenfonds Curaçao, vormt de paraplu voor samenvoeging van Girobank, de Centrale Hypotheek Bank (CHB) en PSB Bank. Gemikt wordt daarnaast op forse participatie van Guangdong Zhenrong Energy (GZE).


APC ingangDaarmee zouden in één keer meerdere doelen worden gediend, waaronder een oplossing van de Girobank-problematiek, waarvoor al sinds 2013 de noodregeling geldt. De CHB is voor het grootste deel van pensioenfonds APC, terwijl de voormalige Postspaarbank (PSB Bank) nog volledig in handen is van de overheid. Het Chinese GZE zou hebben aangegeven belangstelling te hebben mee te doen met de nieuwe APC Bank; via staatsbank PSB of rechtstreeks.
Uit welingelichte bronnen verneemt het Antilliaans Dagblad dat wel het nodige aan kapitaal is vereist: minimaal 240 miljoen gulden, maar eigenlijk meer om een bank met een positieve kapitaalspositie te beginnen. APC zou 100 miljoen inbrengen, PSB 30 miljoen en CHB 5 miljoen. Blijft over 105 miljoen, wat vermoedelijk moet komen van het GZE of aanverwante Chinese (staats)ondernemingen.
De ministerraad heeft afgelopen week besloten het proces hiertoe in gang te zetten, aldus minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën. Hij bevestigt vanuit Washington, waar hij de IMF/Wereldbank-vergadering bijwoont, tegenover deze krant op hoofdlijnen wat de Extra een dag eerder aan hem toeschreef.
Genoemd dagblad kopte gisteren onder meer dat volgens de bewindsman hiermee de (spaar)gelden en deposito’s bij Giro worden veiliggesteld. Toepassing van de noodregeling in december 2013 door het gerecht uitgesproken, op verzoek van de
Centrale Bank, ‘ter bescherming van alle deposanten en crediteuren van Girobank’, biedt volgens hem géén garantie in het geval van een eventueel bankroet.
APC - een voorname minderheidsaandeelhouder in Girobank - is al tijden bezig met een mogelijke doorstart van Giro. Dat is er tot nu toe niet van gekomen. Nu spreekt Gijsbertha openlijk over het samengaan van een aantal financiële instellingen die dan zouden moeten worden ondergebracht bij de nog op te richten APC Bank.
De minister van Financiën wil naar eigen zeggen voorkomen dat Giro-spaarders hun tegoeden kwijtraken - een doorgaans in de financiële wereld delicate uitspraak omdat dit een ongewenste run op de bank zou kunnen veroorzaken - door de activa van Girobank over te dragen aan deze APC Bank en nieuw kapitaal in te brengen.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).