Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Via het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) leren mensen die waren afgesloten van drinkwater omdat zij de rekening van Aqualectra niet betaalden, hoe zij kunnen voorkomen dat zij weer in de problemen raken.

water Dat liet minister Hensley Koeiman (MAN) van SOAW gisteren weten tijdens een persconferentie.Vanaf 6 april tot en met 20 juni zijn 191 adressen, met een gezamenlijke schuld van bijna 695.000 gulden, opnieuw aangesloten door Aqualectra. Nog eens 79 huishoudens moeten nog benaderd worden, zo zei Koeiman. ,,Maar heraansluiting gebeurt alleen als de betreffende personen een verklaring tekenen dat zij zullen deelnemen aan een programma over budgetteren.” Het gaat om een groep on- en minvermogenden die al klant is van SOAW en een schuld opbouwde bij Aqualectra. Het ministerie betaalt de schuld, maar wil ook voorkomen dat iemand weer in problemen raakt. Tijdens de cursus ‘Mi ke, mi por’ (ik wil, ik kan, red.) die op 21 augustus begint, leren de deelnemers hun geld beter te besteden, maar bijvoorbeeld ook hoe zij gezond en toch goedkoop kunnen eten en krijgen zij informatie over verzekeringen en belastingen.,,Voordat onze klanten van water of elektriciteit worden afgesloten, neemt Aquelactra eerst contact met SOAW op”, zegt Koeiman. Vanaf half augustus ontvangt het ministerie een lijst van mensen die ver in het rood staan bij de waterproducent. SOAW zal contact met de wanbetalers opnemen om te voorkomen dat zij zonder water of stroom komen te zitten. Het ministerie krijgt ook een ‘historisch overzicht’ van recidivisten en zal geval per geval onderzoeken en de nodige hulp aanbieden. Onder leiding van Koeimans voorganger Jaime Codobá (PS) werden maart dit jaar de bestanden van de waterleverancier en SOAW naast elkaar gelegd en 324 huishoudens, met een totale schuld van 1,4 miljoen gulden, geselecteerd voor heraansluiting. Maar begin april werd het project gestopt toen bleek dat van de pilot met 50 huishoudens er 47 het zegel van Aqualectra hadden verbroken. Van de 1,4 miljoen gulden die de overheid heeft gereserveerd voor het afbetalen van de schulden bij Aqualectra is na de aansluiting van 191 adressen nog ruim 720.000 gulden over.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).