Van een onzer verslaggevers

Willemstad - De onderhandelingen met Guangdong Zhenrong Energy (GZE) gaan door. Partijen zijn er niet in geslaagd om bij het bezoek van vertegenwoordigers van GZE aan Curaçao een akkoord te bereiken over een addendum met wijzigingen op de Heads of Agreement. 

rhuggenaath

Dat heeft premier Eugene Rhuggenaath (PAR) gisteren bekendgemaakt. Hij ontkent de berichtgevingen dat GZE van de onderhandelingstafel zou zijn weggelopen. Wel stelt de minister-president dat de GZE-delegatie teleurgesteld was over het uitblijven van een akkoord. Rhuggenaath heeft uitgelegd dat partijen nog steeds met elkaar in gesprek zijn. De regering zal ook een brief opstellen met alle vragen die zij heeft voor GZE. GZE is voorstander van een nieuw te bouwen raffinaderij bij Bullenbaai. De regering en het parlement zijn echter voorstanders van de modernisering van de huidige raffinaderij. GZE heeft toegezegd zowel een technisch onderzoek te doen naar de mogelijkheid om de raffinaderij te vernieuwen en de haalbaarheid hiervan, als een haalbaarheidsonderzoek naar een nieuwe raffinaderij bij Bullenbaai. ,,Als uit de onderzoeken blijkt dat het beter is om een nieuwe raffinaderij te bouwen en niet de huidige te moderniseren, dan moet het parlement zich daar nog over uitspreken”, zo legde de premier uit.De premier heeft aangekondigd dat in augustus een delegatie van het Multidisciplinair Projectteam (MDPT) en overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) naar China gaat om verder te praten over de wijzigingen in het addendum bij de Heads of Agreement, die de regering met GZE heeft getekend. De delegatie gaat op uitnodiging van China, nadat het tijdens het bezoek van GZE in juni niet gelukt is om overeenstemming te bereiken over het addendum en de daarin opgenomen wijzigingen. Het idee is dat de premier later dit jaar ook zelf naar China gaat. De minister-president heeft verklaard niet in details te kunnen treden over welke punten beide partijen het niet eens zijn geworden. ,,De onderhandelingen dienen in alle rust en stilte plaats te vinden om het traject succesvol af te ronden”, aldus Rhuggenaath. Een van de punten die de premier in dit kader wel wilde aanstippen, was het voorstel van GZE om de haven te ontwikkelen; partijen zijn het hierover niet eens geworden. ,,Het uitgangspunt van de regering is dat het belang van Curaçao voorop moet staan”, zo legde de premier uit. ,,Het kabinet heeft om tijd gevraagd. De regering wil niet te hard van stapel lopen. Wanneer er een beslissing is genomen, is het lastig om daarop terug te komen.” Nu het addendum niet is getekend, betekent het dat er nieuwe deadlines moeten komen en tijdslijnen aangepast moeten worden. 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).