Oud-premier Etienne Ys wordt informateur; verschillende ministers bekend.
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het regeerakkoord van het voormalige kabinet-Koeiman vormt de basis voor een nieuw regeerakkoord van PAR/MAN/PIN.
,,De fracties hoeven slechts enkele wijzigingen aan te brengen om tot een nieuwe overeenkomst te komen”, zegt MAN-leider Hensley Koeiman tegen het Antilliaans Dagblad.

Rhuggenaathfotojeu
Koeiman wordt zelf de nieuwe minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) in het nieuwe kabinet-Rhuggenaath. Zijn partij levert verder ook de ministers van Financiën, Economische Ontwikkeling en Bestuur, Planning en Dienstverlening. Voor deze posten worden - zo verneemt deze krant uit welingelichte bronnen - respectievelijk Kenneth Gijsbertha, Steven Martina en Armin Konket (allen MAN) voorgedragen.
Het regeerakkoord zal toegespitst worden op het terugdringen van de sociale achterstand en ongelijkheid in de samenleving, aldus Koeiman, die zegt zowel persoonlijk als politiek voorstander te zijn van ‘inclusie’, de insluiting in de samenleving van achtergestelde groepen op basis van gelijkwaardige rechten en plichten. ,,We moeten iedereen kansen en perspectief bieden op persoonlijke ontwikkeling en deelname aan de maatschappij. Voor vooruitgang is empowerment van essentieel belang.”
Het nieuwe kabinet - van beoogd premier Eugene Rhuggenaath (PAR) - zal garant staan voor sociale cohesie, belooft Koeiman, die zegt dat er onder de nieuwe regering geen ruimte zal zijn voor ‘dictatoriale acties zoals die van parlementsleden en overlopers in de interim-regering’. Nadrukkelijk: ,,Curaçao krijgt nu een regering met een echt sociaal gezicht.”ys2
De bevolking zal niet lang hoeven wachten op het regeerakkoord, aldus Koeiman, die gisteren aankondigde dat vandaag officieel bekend wordt wie welke ministerpost krijgt. Deze krant heeft echter nu al uit welingelichte bronnen verschillende namen van kandidaat-ministers vernomen. Naast de reeds genoemde kandidaten Martina, Koeiman, Gijsbertha en Konket, blijkt dat Suzy Camelia-Römer (PIN) ook zelf het ministerschap (Gezondheid) op zich zal nemen en circuleert de naam van voormalig Justitieminister Ornelio ‘Kid’ Martina als de nieuwe minister van Justitie.
Tegenover deze krant bevestigt Rhuggenaath dat hij tijdens zijn gesprek met de gouverneur gisterochtend oud-premier van de Nederlandse Antillen Etienne Ys (PAR) heeft voorgedragen als informateur/formateur. ,,Hij moet het verdere proces met de deelnemende partijen leiden”, aldus de beoogde nieuwe premier. Naast de portefeuilles van Algemene Zaken, OWCS, VVRP en Justitie, krijgt PAR ook de post van Statenvoorzitter. ,,We zijn nu intern aan het bespreken wie we daar het beste kunnen inzetten”, aldus Rhuggenaath.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).