Van een onzer verslaggevers

Willemstad – Met het zingen van het volkslied van Curaçao vierde PAR gisteravond even na 23.00 uur de verkiezingswinst. De gele partij komt met zes zetels in de nieuwe Staten en kreeg 18.362 stemmen of 23,3 procent.

parDat is een grote overwinning voor de partij; vorig jaar oktober haalde PAR vier zetels en 11.945 stemmen (15,1 procent).
,,We zijn dankbaar. We hebben een positieve campagne gevoerd. Onze boodschap heeft de bevolking geïnspireerd.” Partijleider Eugene Rhuggenaath wil vooral rust en vooruitgang voor Curaçao.
Aan het begin van de avond werd al snel duidelijk dat dezelfde drie partijen de grootste zouden worden: PAR, MAN en MFK. Bij de resultaten van de eerste stembureaus wisselden de drie stuivertje met allemaal rond 20 procent. PAR nam echter al snel een voorsprong en liep zelfs uit naar 28 procent. In de loop van de avond viel de gele partij weer iets terug, maar toen de helft van de stemmen was geteld was al duidelijk dat de winst niet meer in gevaar zou komen.
MAN, de verrassende winnaar van vorig jaar, werd tweede met 20,4 procent. MFK werd derde met 19,9 procent van de stemmen. Beide partijen krijgen vijf zetels in de Staten. Daarmee boeken alle drie de grootste partijen winst ten opzichte van oktober vorig jaar. Kenneth Gijsbertha, nummer drie van de MAN, zei tegen TV Direct zich ‘erkend en beloond’ te voelen met dit resultaat. MFK-leider Gerrit Schotte is blij met de extra zetel en voelt zich gesterkt, ‘ondanks alle lage aanvallen tot en met het Openbaar Ministerie’. De veroordeelde oud-premier legt de uitslag in zijn voordeel uit: ,,Het volk wil MFK.” Hij vindt dat zijn partij niet net als vorig jaar weer kan worden buitengesloten.
De van PNP afgescheiden Suzy Camelia-Römer komt met haar nieuwe partij met één zetel (5,3 procent) in de Staten. Haar oude partij verdwijnt juist uit het parlement en haalde maar 3,9 procent. Amparo dos Santos verliest met Kòrsou di Nos Tur een zetel en houdt er twee over. Marilyn Moses behoudt voor haar Movementu Progresivo haar zetel. Pueblo Soberano, de partij van de vermoorde leider Helmin Wiels, behield met 5,1 procent nog een zetel van de twee die ze hadden. Omayra Leeflang verdwijnt uit de Staten. Ze haalde met 4,1 procent te weinig stemmen.
Het ligt in de lijn der verwachtingen dat de PAR de formatie mag beginnen. Op basis van de twee kampen die in de Staten waren ontstaan lijkt de meest waarschijnlijke partner opnieuw MAN, mogelijk aangevuld met PIN. Die combinatie kan rekenen op 12 van de 21 zetels.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.