Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het justitieel onderzoek naar de intellectuele daders van de moord op politicus Helmin Wiels, bekend als de zaak Maximus, heeft voldoende bewijs opgeleverd om de strafzaak voor de rechter te brengen. In april zal de inhoudelijke behandeling van de zaak plaatsvinden.
De rechter-commissaris heeft drie getuigen gehoord die een substantiële bijdrage zouden kunnen leveren in het proces. Deze drie zullen in april opnieuw hun verhaal doen tijdens de behandeling van de zaak, waarin Burney ‘Nini’ Fonseca zal worden voorgeleid. Namens het Openbaar Ministerie zegt de officier van justitie belast met de woordvoering in deze zaak, Giuliano Schoop, dat vooruitgang in de zaak is geboekt. ,,Het is aan de rechter om te beoordelen of het verzamelde bewijs en de getuigenverklaring voldoende zijn voor een veroordeling.”
Fonseca was al eerder aangemerkt als verdachte. In het onderzoek Magnus - waaruit Maximus is voortgevloeid en waarin onderzoek werd verricht naar de uitvoerders van de moord - zat hij ook al vast. Hij werd later op vrije voeten gesteld omdat het gerecht op dat moment van oordeel was dat er onvoldoende hard bewijs was over de betrokkenheid van Fonseca. Het Openbaar Ministerie (OM) gaf toen al aan dat Fonseca de schakel is tussen de uitvoerders van de moord en de opdrachtgevers.
,,Het dossier tegen Fonseca is compleet”, aldus Schoop. De woordvoerder reageert op het artikel in de Vigilante van vandaag, waarin gesteld wordt dat belangrijke stukken uit het dossier in de zaak Maximus ontbreken, dan wel tegen betaling zouden zijn ontvreemd. ,,Dit klopt niet”, zegt Schoop. ,,Van alle verdachten in de zaak is proces-verbaal opgemaakt en wij beschikken over die documenten, evenals over verklaringen afgelegd in het kader van het onderzoek en over de getuigenverhoren. Geen van de stukken ontbreekt.” Er wordt veel gespeculeerd in de pers, en op social media, zegt Schoop. ,,Naar verwachting zal er in april meer duidelijkheid zijn in de zaak. Zeker is dat niet, dat bepaalt de rechter. Het is ook de rechter die de datum vaststelt waarop de zaak voorkomt. Tot nu toe is alleen bekend dat het in april is, de exacte dag en het tijdstip zullen later worden aangekondigd.”

maximus


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.