Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Voor de twee hotels van Kura Hulanda, in Otrobanda en op Westpunt, gloort er - zo weet het Antilliaans Dagblad uit goede bronnen - weer toekomst, namelijk met de overname door de Colombiaanse groep On Vacation.


Kura HulandaDeze reisorganisatie in Bogota die vakantiepakketten verkoopt, is het afgelopen weekend op de website onvacation.com al begonnen om ‘Curazao, la isla de los colores’ (Curaçao, het eiland van de kleuren) en beide resorts aan te prijzen als ‘nuevo destino’ (nieuwe bestemming).
De Curaçaose toeristische sector kan opgelucht ademhalen, want lange tijd was het kantje boord voor Kura Hulanda. Anderhalf jaar lang vormde sluiting een reële bedreiging, want de schulden waren te hoog opgelopen en de vorige eigenaren waren opgehouden kapitaal bij te storten.
Vorige week werd een akkoord - de ‘Heads of Terms’ - getekend door betrokken partijen, zoals de kredietverschaffers die instemmen met een korting op hun oorspronkelijk verstrekte lening; maar daarmee krijgen ze meer dan wat lange tijd voor mogelijk werd gehouden.
De hotelcomplexen Kura Hulanda van Jacob Gelt Dekker en zijn Amerikaanse zakenpartner Jim Padget in stadsdeel Otrobanda, en de Lodge op Bándabou liepen al enige tijd niet meer goed. Drie jaar geleden gingen de exploitatiemaatschappijen van beide resorts, onder directie van Sandton Hotelmanagement International (Nederland) in oktober 2013, na een korte periode van surseance van betaling, zelfs failliet. De Lodge werd al snel heropend onder nieuwe vlag en nieuw management. En ook het unieke stadshotel in Otrobanda ging vlak daarna weer open; allebei onder directie van GHL Hoteles (Colombia).
On Vacation gaat beide resorts niet alleen managen, maar wordt ook de eigenaar van het onroerend goed; de gebouwen plus terreinen dus. Deze Colombiaanse groep staat onder leiding van Carlos Londoño, die in eigen land geprezen wordt om zijn succes en expansie van de groep, en die buiten Colombia ook actief is in Cancún en Panama.
Het liefst wil hij al medio deze maand van start met het 82 kamers en suites tellende hotel in Otrobanda en de 74 oceanview- en gardenview-kamers bij Westpunt. Daarvoor steekt Londoño van On Vacation flink zijn nek uit: de openstaande leningenschuld, hoewel gekort, wil hij in vier jaar afbetalen, terwijl de banken (MCB Bank, Girobank, Korpodeko) en Stichting Economische Ontwikkeling (SEO) in die periode de hypotheekrechten behouden. Tegelijkertijd investeert On Vacation in de broodnodige upgrading van de resorts en de promotie van het product.
Behalve de kredietverstrekkers hebben ook nutsbedrijf Aqualectra, de Belastingdienst en sociale verzekeraar SVB bijgedragen om dit voor het Curaçaose toerisme belangrijke akkoord mogelijk te maken. Kura Hulanda kan nu onder On Vacation een nieuwe start maken. Sluiting, wat lange tijd dreigde, zou een slechte zaak zijn geweest. Voor de werkgelegenheid en voor het imago van Curaçao. Zeker gelet op de staat waarin bijvoorbeeld het Plaza Hotel in hartje Punda zich bevindt en het nog altijd gesloten/gesloopte Sunset Waters Resort te Santa Martha bij Coral Cliff.
Op pagina 15
Oase van rust
en schoonheid


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).