Sociale partners tekenen convenant over aanpassingen wet
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het laatste pijnpunt dat op 15 september aanleiding gaf voor een algehele staking op het eiland, is uit de wereld.

convenant2

Gisteren tekenden vakbonden, bedrijfsleven en overheid het Convenant optimalisering overheidsgelieerde entiteiten. ,,Nu is de algehele staking pas echt afgesloten”, zegt Roland ‘Nacho’ Ignacio, voorzitter van de vakbondscentrale CGTC.
Na tweeënhalve maand van overleg binnen het platform voor nationale dialoog ‘Plataforma Diálogo Nashonal Kòrsou ta Avansá’ zijn de partijen het eens over de aanpassingen van het ontwerp van de Landsverordening optimalisering overheidsgelieerde entiteiten. Demissionair minister José Jardim van Financiën is tevreden over het resultaat. ,,We hebben in een zeer serieuze en open sfeer over onze meningsverschillen gesproken en zijn via de dialoog tot overeenstemming gekomen.”
Volgens Ignacio hebben de vakbonden kunnen voorkomen dat de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden en de onderhandelingsvrijheid van de werknemers zouden worden aangetast. Het gaat dan bijvoorbeeld om de vakantie-uitkering, de kerstbonus en de indexering van het salaris. In een wijzigingslandsverordening zijn de aanpassingen op de Landsverordening optimalisering overheidsgelieerde entiteiten opgenomen. Die moet nu eerst naar de Raad van Advies en in de Staten behandeld worden. ,,Pas daarna zullen beide wetten tegelijkertijd voor afkondiging naar de gouverneur worden gestuurd”, zegt Jardim.
De wet was nog niet van kracht, maar werd aanvankelijk al op 17 augustus door de Staten goedgekeurd. ,,Onbegrijpelijk”, zegt vakbondsman Errol Cova. ,,De wet had nooit door de Staten mogen komen.” Minister Jardim is het daarmee niet eens. ,,Ik heb een andere mening, maar daar gaat het nu niet om.” Jardim geeft aan dat het doel van de wet ook met de wijzigingen niet is aangetast. ,,De wet is er om de overleving van overheidsentiteiten te garanderen en ook om de gewone werknemer te beschermen die veel minder verdient”, zei hij al in september.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).