Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Refineria Isla Curaçao heeft gisterochtend flink afgefakkeld, als gevolg van een falende catcracker. Uit voorzorg werden de leerlingen van de Pablo Duarteschool wederom naar huis gestuurd.

isla
Automobilisten onderweg naar Willemstad konden in de ochtenduren een grote vlam en dikke zwarte rookontwikkeling boven de Isla waarnemen. Volgens Isla-woordvoerder Henny Cornelia had dit te maken met de zogeheten wetgascompressor die automatisch werd uitgezet, nadat het beveiligingssysteem een technisch mankement had gesignaleerd. Cornelia stelde dat het nog onbekend was wat de oorzaak was van het euvel.
Als gevolg moesten de overgebleven gassen, die niet meer gecomprimeerd konden worden, worden afgefakkeld, wat tot de extreme rookontwikkeling leidde. De productie van de catcracker, kort voor fluid catalytic cracking, is tot een minimum teruggebracht om de hoeveelheid geproduceerd gas te verminderen en de geluids- en stankproblemen zo veel mogelijk te minimaliseren. Namens de raffinaderij verontschuldigde de woordvoerder zich voor de ontstane overlast.
Deze overlast heeft onder andere geleid tot een wederom vroegtijdig sluiten van de Pablo Duarteschool in Buena Vista. Die school is momenteel bezig met het ontwikkelen van een evacuatieplan, als gevolg van de vele vroegtijdige sluitingen door de overlast, waarbij de leerlingen kunnen worden vervoerd naar een andere locatie, wanneer de ouders niet in staat zijn om ze voortijdig van school te halen.
Stichting Smoc, die fel gekant is tegen de vervuiling van de Isla, heeft ook gereageerd op de hevige rookontwikkeling van gisterochtend. In een persbericht roept de stichting de regering op om de raffinaderij geheel stil te leggen, totdat het probleem weer is opgelost.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).