Van een onzer verslaggevers
Willemstad/Den Haag - Het Koninkrijk der Nederlanden zal goed vertegenwoordigd zijn als zondag het verbrede Panamakanaal officieel wordt geopend.

panamakanaal
De Nederlandse vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA), tevens vicevoorzitter van de koninkrijksregering, brengt van zondag 26 juni tot en met maandag 27 juni een bezoek aan Panama. Hij zal aanwezig zijn bij de opening van het verbrede Panamakanaal. Naast Asscher zullen ook minister-president Ben Whiteman (PS) van Curaçao en de Arubaanse minister van Toerisme en Transport Otmar Oduber (AVP) erbij zijn.
De verbreding en verdieping van het Panamakanaal, waar sinds 2007 aan is gewerkt, biedt de regio grote economische kansen. Het nieuwe kanaal is geschikt voor grotere schepen waardoor de route via Panama een alternatief biedt voor bijvoorbeeld schepen die vanuit Azië naar de oostkust van de Verenigde Staten varen.
Het Nederlandse ingenieursbureau IV-Groep heeft de deuren ontworpen van de nieuwe sluizen in het kanaal. Ook andere Nederlandse bedrijven uit de maritiem-logistieke sector zijn uitgenodigd voor de opening van het kanaal. Zij volgen met interesse de ontwikkelingen rond het kanaal.
De ambitie van de Panamese regering is om de Kanaalzone de komende jaren te ontwikkelen tot de logistieke hub van Latijns-Amerika. De haven van Rotterdam wordt daarbij als een voorbeeld gezien. De Rotterdamse haven heeft een samenwerkingsverband met de haven van Willemstad op Curaçao.
Bij de festiviteiten in verband met de inauguratie van het verbrede Panamakanaal zijn ook andere uitgenodigden staatshoofden, regeringsleiders en ministers de aanwezig. Op uitnodiging van president Varela van Panama wordt de zondag dag afgesloten met een staatsdiner.
Maandagochtend ontbijt Asscher met Nederlandse bedrijven en vertegenwoordigers uit de publieke- en private sector in Panama. Aansluitend brengt hij een bezoek aan de achterstandsbuurt Santa Ana voor een initiatief waarbij ex-bendeleden re-integreren in de maatschappij.
Ook bezoekt de Nederlandse bewindsman een programma van het Panamese ministerie van Sociale Ontwikkeling waarin kwetsbare jongeren werkstages lopen bij bedrijven.
Aan het begin van de middag zijn gesprekken georganiseerd met overheid en maatschappelijke organisaties om ervaringen uit te wisselen over het tegengaan van kinderarbeid en het bestrijden van jeugdwerkloosheid.
Het bezoek wordt afgesloten met een briefing over trends op het gebied van illegale migratie, mensenhandel en mensensmokkel in de Midden-Amerikaanse regio. Aldus een persbericht van koninkrijksambassadeur Dirk Janssen van de ‘Embajada del Reino de los Paises Bajos’ in Panama.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).