Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De internationale burgerluchtvaartorganisatie IATA begrijpt niet waarom de Curaçaose overheid niet samenwerkt met de luchtvaartsector, luchthavens en andere belanghebbenden in het kader van economische groei. ,,Simpel gezegd worden bezoekers weggejaagd door de hoge prijzen van vliegreizen.”
Dat stelt Lionel van der Walt, Caribbean area manager van de IATA. ,,De zware belastingen en heffingen die vele landen in de regio aan reizigers en luchtvaartmaatschappijen opleggen, maken het tot een zeer dure luchtvaartbestemming en een moeilijk gebied voor luchtvaartmaatschappijen om zaken in te doen”, aldus Van der Walt.
,,Het resultaat is dat het onmogelijk is voor de luchtvaart om een grotere rol te spelen bij het stimuleren van de lokale economische groei en het scheppen van banen.” Van der Walt geeft deze ochtend een persconferentie in het Marriott Hotel, waar eveneens senior manager Hernan Sznycer van de Latin America and Caribbean Air Transport Association (ALTA) en president Alex Mollen van de Airline Organization Curacao (AOC) aanwezig zullen zijn. ALTA en AOC zullen hun bezorgdheid uiten over de stijgende tarieven van Curaçao Airport Partners (CAP), zo is aangekondigd.
IATA is ook voorstander van het zogeheten ‘single till’-prijsmechanisme. Dit verzekert dat alle luchthavenactiviteiten in aanmerking worden genomen bij het bepalen van de hoogte van de luchthaventarieven, aldus Van der Walt. ,,Het is het eerlijkste mechanisme voor tariefheffing. In een regio die zo sterk afhankelijk is van het toerisme als Curaçao en het omliggende Caribisch gebied, is het van essentieel belang om deze stappen te zetten om een efficiënt werkveld voor de luchtvaartindustrie te verzekeren.”
Van der Walt concludeert dat er op Curaçao ‘helaas’ geen sprake is van ‘een wederzijds voordelige samenwerking en langetermijndenken’. ,,De overheid is begonnen met het ontwikkelen van een kostenmodel voor luchthavens dat zal worden gebruikt om de tarieven in het land te reguleren. Hoewel de luchtvaartsector zich niet verzet tegen de instelling hiervan, dringt IATA erop aan om de luchtvaartmaatschappijen te betrekken bij dit proces, zoals aanbevolen door de International Civil Aviation Organization (ICAO).”
De IATA noemt bestemmingen als Dubai, Singapore, Panama en Chili als voorbeelden waar de luchtvaartindustrie als partner wordt gezien door de overheid. Volgens Van der Walt hebben deze overheden begrepen dat de werkelijke waarde van de luchtvaart ligt in haar vermogen om als katalysator te fungeren voor economische activiteiten en werkgelegenheid, in plaats van simpelweg als eenvoudig doelwit voor extra belastingheffingen.
,,Te vaak hebben we gezien dat het uitsluiten van de industrie bij dergelijke belangrijke beslissingen leidt tot het creëren van een belastende en inefficiënte tariefstructuur die het luchtverkeer ondermijnt en het toerisme verzwakt.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.